KOLIKO POTVRDA O VAKCINACIJI, TOLIKO I PARA! Uvodi se novi uslov za firme koje žele DRŽAVNU POMOĆ!


IZVOR: Republika - 07.07.2021 | 20:24


Hrvatski ministar rada Josip Aladrović saopštio je danas da će broj kovid potvrda zaposlenih, za koje poslodavac očekuje finansijsku pomoć države, biti dodatni kriterijum za utvrđivanje iznosa te podrške.

Foto: pixabay.com

Kao što smo najavljivali proteklih dana povezaćemo kovid potvrde, odnosno zdravstvenu i epidemiološku odgovornost s poslovnom odgovornošću, odnosno s podrškom privrednicima - rekao je Aladrović nakon sastanka u vladi s poslodavcima i predstavnicima sindikata, na kojem je predstavljena prva verzija tog vladinog plana.

Navodeći da vlada želi da na taj način jača odgovornost, dodao je da se više od milion i po hrvatskih građana vakcinisalo i tako preuzelo odgovornost za sebe i svoju okolinu, prenosi portal Index.

Pozivamo na odgovornost i čvrsto vezivanje potpora privrednicima s brojem ljudi, zaposlenih koji će imati kovid potvrdem - rekao je Aladrivić.

Na pitanje novinara šta se događa ako u firmi koja broji 100 zaposlenih, 99 ima potvrdu, a jedan nema, odgovorio je: "Dobijate podršku za 99 zaposlenih".

Takođe je ocenio da je "pitanje ustavnosti" ovog kriterijuma "promašeno", te da "niko ne vidi elemente diskriminacije ili delove protivustavnosti mera", o čemu su konsultovali ustavnopravne stručnjake.

Apsolutno nema potrebe za strahovanjem od otkaza, jer upravo cilj mera je da ne dođe do otpuštanja. To smo do sada u 16 meseci puno intenzivnije krize uspeli kao društvo. Međutim, moramo povezivati ekonomske mere i odgovornost pojedinca - naveo je Aladrović.

Na kraju je najavio da će novi sastanak s poslodavcima i predstavnicima sidikata biti održan počekom iduće nedelje kada oni prodiskutuju elemente vladinog plana sa svojim članstvom.