Komšić i Izetbegović nadglasali Dodika oko priznanja Kosova, Narodna skupština je "plan B"


IZVOR: Tanjug, Republika - 18.09.2020 | 07:59


Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je dobro što je pitanje priznavanja samoproglašenog Kosova došlo na dnevni red Prededništva BiH, kako bi se rešilo jednom zauvek.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Milorad Dodik

On je naveo da je u Sarajevu priča oko Kosova kao trakalica, gde se Željko Komšić, Šefik Džaferović i Bakir Izetbegovoć ponašaju kao da je Kosovo priznato i da tako treba da se ponašaju institucije BiH.

- Dobro je što je to došlo na dnevni red, stalno se kalkulisalo i Komšić je u javnim nastupima govorio kako on priznaje Kosovo. Kada donesemo odluku da Kosovo ne može biti priznato, onda svaka dalja izjava o priznanju će značiti da krši odluke vlastite države - rekao je Dodik za TV Pink putem skajpa.


Navodi da je na jučerašnjoj vanrednoj sednici Predsedništva BiH nije usvojen predlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova, jer je on bio protiv toga i podseća da je preglasan na toj sednici.

To nije konačna odluka, podseća, već će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština RS za šta, kaže, imaju dvotrećinsku većinu bez opozicije.
 
$bp("Brid_00415451", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"237"});

Dodik kaže da se na jučerašnjoj sednici videlo koliko "apsurda" ima među hrvatskim i bošnjačkim članovima predsedništva, jer kada je pokrenuo inicijativu da se iz Telaliva ambasada BiH prebaci u Jerusalim, oni su na to rekli da se krše međunarodna pravila, a kada je došlo na red Kosovo, rekli su da ga priznaju, iako se time krši Rezolucija 1244.

Navodi i da je pokrenuta procedura da se BiH priključi inicijativi "mini Šengen", koju je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U početku se to, kako je naveo, u BiH tumačilo kao skriveni projekat Srbije koji će ih poklopiti i da su sve pogrešno iz toga videli.

Kada je specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao da je "mini Šengen" dobra inicijativa onda se, kaže Dodik, i u BiH promenila slika o tome.

- BiH će se tome priključiti, a verujem i Crna Gora - rekao je Dodik i naglasio da je Srbija motor razvoja celog regiona.