Hrvati otimaju 100.000 evra! Zagreb pokušava da opljačka budžet Srbije


IZVOR: E. S. T. - 15.06.2020 | 05:47


Hrvati ne odustaju od pokušaja da Srbiji potpuno nelegalno naplate 100.000 evra za troškove postupka vođenog u Zagrebu. Reč je o slučaju Jugobanke u stečaju, a ukoliko bi ova prljava namera prošla, po istoj matrici bi Hrvati mogli da traže od naše zemlje nove milionske iznose.

Foto: Tanjug/D. GRIZELJ

Andrej Plenković

Kako saznaje Srpski telegraf, koji je o ovoj aferi već pisao, Privredni apelacioni sud u Beogradu danima priprema teren da omogući priznanje hrvatske presude.

- Privredni sud u Beogradu već tri puta je odbio ove zahteve hrvatske strane, odnosno Zagrebačke banke. Međutim, Privredni apelacioni sud (PAS), na čijem je čelu Jasminka Obućina, ukida ta rešenja, radeći praktično za interese strane države iako je Privredni sud utvrdio da postoji takozvani podeljeni reciprocitet, tačnije da se međusobno priznaju odluke iz svakodnevnog života poput razvoda braka ili poveravanja dece, ali da se to ne može tretirati na isti način kada je reč o sporazumima o sukcesiji jer Srbija, za razliku od Hrvatske, te ugovore bezrezervno primenjuje - objašnjava sagovornik Srpskog telegrafa dobro upućen u slučaj.

Mirović: Očuvati suverenitet

Profesor međunarodnog prava Dejan Mirović navodi da odluka PAS pokazuje da je hrvatski uticaj u Srbiji i dalje veoma jak, čak i u pravosuđu.

- Načelo reciprociteta jeste u međunarodnom javnom pravu direktno povezano sa suverenitetom. Dakle, srpski Apelacioni sud bi de fakto presudio da je hrvatski suverenitet iznad srpskog.

Milica Nicović, ekspert za ovu oblast prava, upozorava da bi, ako prođe namera PAS, sve moglo da ima nesagledive posledice.

- Ovo je pravni presedan koji ruši sve fundamente i aksiome pravne sigurnosti jedne države - navodi ona i ističe slučaj "Mladost turista", kada je PAS postupio po pravu i odbio hrvatski zahtev.