"Teško je biti Izetbegović mlađi, čovek bez imena"


IZVOR: novosti.rs - 19.08.2017 | 09:54 >> 10:54


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je uloga Bakira Izetbegovića, koji kako je rekao, ima prezime ali nema ime, teška, kao i da zato svojim pretnjama da će ga tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u Handžar diviziji pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

Foto: Tanjug

U sukobu sa Izetbegovićem: Milorad Dodik

- Teška je uloga Bakira Izetbegovića, koji ima prezime ali nema ime. Zato on trivijalnim stvarima, poput pretnji da će me tužiti zbog izjava da je njegov otac Alija bio u Handžar diviziji, pokušava da skrene pažnju sa istorijskih činjenica.

Ovako Milorad Dodik za "Novosti" odgovara na najave člana Predsedništva BiH da će predsednik Republike Srpske svoje tvrdnje o ulozi Alije Izetbegovića u Drugom svetskom ratu morati da dokazuje na sudu.

- Postoji istorijska građa, ali i svedoci koji govore o tome da je Alija Izetbegović bio pripadnik ove nacističke jedinice. O tome je čak pisao i "Njujork tajms". Verovatno se pred sam kraj rata, kao i većina muslimana, kamuflirao i priključio partizanskim jedinicama, pa Bakir sada tvrdi da je on bio samo u partizanima - dodaje Dodik.

U Handžar diviziju, koja je osnovana u okviru SS trupa, bili su regrutovani uglavnom Muslimani i Albanci, koji se činili zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj. Dodik tvrdi i da postoje svedoci u Šamcu, odakle je rodom Alija Izetbegović, koji su govorili o tome kako su ga spasili kao zarobljenika koji je uhvaćen u okviru Handžar divizije.

- Ne razumem zašto je Bakiru stalo da dokazuje nešto što je svima veoma jasno. Na kraju krajeva, bilo je tih tvrdnji i u vreme dok je Alija bio živ, pa je ćutao jer je znao istinu.

Na pitanje da li će u slučaju da ga Izetbegović tuži, reagovati kontratužbom, predsednik Dodik kaže:

- Ne razmišljam o tome. On preti tužbom godinama, ali je još nije podneo. Ako misli da će tužbama da opere Alijinu biografiju, teško će mu to poći za rukom.