Bosnom se ori "Alahu ekber"! Pristalice Orića urlikale i slavile oslobođenje ratnog zločinca!


IZVOR: alo.rs, Republika - 30.11.2018 | 12:52


Apelaciono odeljenje Suda BiH oslobodio je danas nakon obnovljenog postupka Nasera Orića, svih optužbi Tužilaštva BiH, koje ga je teretilo za ratne zločine počinjene na području ove oopštine u julu 1992. godine.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Naser Orić

Oko Suda BiH raspoređena je policija sa dugim cevima i brojne novinarske ekipe.

Orićeva advokatica Lejla Čović je samo kratko prokomentarisala da je "presuda očekivana".

Izricanju presude nisu prisustvovali član sudskog vijeća Dragomir Vukoje i postupajući tužilac Miroslav Janjić, a sudnicu su napustili članovi porodica srpskih žrtava.

Bakira Hasečić, predsednica Udružernja žene - žrtve rata o presudi Oriću:

Uoči izricanja presude Naseru Oriću, ispred Suda BiH u Sarajevu okupilo se oko stotinu Orićevih pristalica koje uzvikuju "Alahu ekber" i nose ratne zastave tzv. Armije BiH i transparente.

Oko Suda BiH raspoređena je policija sa dugim cevima i brojne novinarske ekipe.

Apelaciono veće Suda BiH danas je izreklo drugostepenu presudu komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici, Naseru Oriću, i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću, posle obnovljenog postupka za ratne zločine počinjene nad Srbima u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom veću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu zarobljenih Srba. Orić i Muhić optuženi su da su u mestima Zalazju, Lolićima i Kunjercu ubili Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.