ŠTA ČEKA ĐOKOVIĆA PROTIV ALKARAZA? Udariće iskustvo na mladost, SRPSKI INAT na publiku, kvalitet na SUMNJIVE sudijske odluke!


IZVOR: Republika - 15.07.2023 | 12:44


Može li Novak da stigne do osme titule na Vimbldonu?

Foto: Tanjug/AP
ŠTA ČEKA ĐOKOVIĆA PROTIV ALKARAZA? Udariće iskustvo na mladost, SRPSKI INAT na publiku, kvalitet na SUMNJIVE sudijske odluke!

Sve je spremno za finalni meč Vimbldona u kom će se sastati Novak Đoković i Karlos Alkaraz (nedelja, 15.00).

Nema dileme da nas očekuje pravi spektakl u kom će se sudariti iskustvo i mladost, a Nole će pokušati da ispiše nove stranice istorije i osvoji osmi pehar na Vimbldonu, kao i 24. grend slem trofej u karijeri. Sa druge strane, Karlitos će juriti debitantsku titulu u Londonu, ali i drugi grend slem pehar pošto je prošle godine uspeo da osvoji US Open.

Kladionica Meridian vam poklanja 4.000 RSD BONUSA - pogledaj kompletnu ponudu za Vimbldon na sajtu meridianbet.rs i SASTAVI ŠAMPIONSKI TIKET!

Šta sve možemo da očekujemo od finalnog meča i gde leže najveće prednosti jednog, odnosno drugog tenisera?

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz i Novak Đoković

 

Novak Đoković

1. Iskustvo

Novak Đoković već dugi niz godina u vrhu je svetskog tenisa i vremenom je postao jedan od najboljih igrača u istoriji ovog sporta. Deo je "velike trojke", te je uz Rafaela Nadala i Rodžera Federera neko ko je promenio tenis.

Iskustvo će u finalu Vimbldona defnitivno biti na strani Novaka Đokovića jer je on završnicu ovog turnira igrao kada je Alkaraz još "bio u vrtiću".

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

 

2. Motiv i inat

Srpski teniser juri osmu titulu na Vimbldonu, kao i 24. grend slem trofej. Takođe, ako osvoji turnir u Londonu, Đoković će na US Openu pokušati da stigne do "kalendarskog slema". Nešto "manji" motiv je i borba za vrh ATP liste - ako pobedi Alkaraza u nedelju popodne Nole će ponovo postati prvi reket planete.

Sve ovo su dovoljno veliki motivi, ali se jedan, možda i najveći, krije u onom dobro poznatom srpskom inatu! Britanska publika, ali i mediji, iz dana u dan "ratuju" sa Novakom i verovatno bi dali sve da Đoković ne stigne do titule. Novak ih je već nekoliko puta "vratio na fabrička podešavanja", a sada je vreme da ih još jednom natera da mu aplaudiraju!

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

3. Kvalitet

Kada neko igra dominantno kao Novak Đoković na travi onda nema sumnje da je i kvalitet jedna od glavnih prednosti i ključnih faktora u finalnom meču. Nole čitavu deceniju ne zna za poraz na Centralnom terenu Vimbldona, ove godine je izgubio tek dva seta na putu do finala i Karlos Alkaraz će morati dobro da se oznoji ako misli da ga zaustavi.

Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković

 

Karlos Alkaraz

1. Mladost

Novaku iskustvo sasvim sigurno jeste prednost, ali daleko od toga da je Alkarazu mladost mana. Čak, naprotiv! Ako bi meč ušao u "maraton", verovatno bi dosta mlađi Karlitos bio u prednosti. 

Ipak, ovo treba uzeti sa dozom rezerve jer je Alkaraz u polufinalu Rolan Garosa pokazao da možda i nije toliko spremniji od Novaka. Ako je uopšte i spremniji. Mladost može da bude velika prednost, ali Španac mora da nauči da je koristi.

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz

 

2. Publika

Britanska publika sigurno će biti na strani Karlosa Alkaraza. Novak Đoković tokom čitavog turnira "ratuje" sa navijačima, te nema dileme da će oni biti veliki "vetar u leđa" Alkarazu.

Da li će Španac to znati da iskoristi ostaje da se vidi.

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz

 

3. Suđenje

"Hoće centrala jednom da pogreši, ali ne sto puta", davno je govorio Danilo Bata Stojković u ulozi Ilije Čvorovića u "Balkanskom špijunu". Isto tako može se reći za sudijske greške koje su sve češće na Novakovu štetu kada su veliki turniri u pitanju.

Poslednja u nizu desila se u polufinalu protiv Janika Sinera - drugi set se lomio, a sudija je oteo poen Novaku i dodelio ga Italijanu jer je Đoković navodno glasnim uzvikom ometao protivnika?!

Đoković je ostao u šoku, pokušao je da dobije objašnjenje, ali je morao da se pomiri sa odlukom koja je bila na njegovu štetu. Nema dileme da će Alkaraz imati "vetar u leđa" protiv Novaka, a na mečevima za titulu i mala pomoć nekada zna da bude presudna. Nadamo se da to ovog puta neće biti slučaj.

Foto: Tanjug/AP

Karlos Alkaraz

 

Šta vi mislite, ko će stići do titule na Vimbldonu - Novak Đoković ili Karlos Alkaraz?

BONUS VIDEO