Čudesna priča Hjeona Čunga: KO JE TENISER KOJI JE ŠOKIRAO ĐOKOVIĆA U MELBURNU?


IZVOR: Republika - 23.01.2018 | 08:42


Mladi teniser iz Južne Koreje Hjeon Čung (21) glavna je zvezda trenutno na Australijan openu, što nije ni čudo imajući u vidu da je počistio našeg Novaka Đokovića u 1/8-finala sa 3:0 u setovima. Međutim, njegova životna priča dokaz je njegove velike mentalne i psihološke snage, zbog čega pred ovim momkom treba skinuti kapu.

Foto: Tanjug/AP

Da li je ovo početak teniske bajke Hjeona Čunga?

Đoković je pre tri godine više nego rutinski savladao Čunga, kome je idol od detinjstva, rezultatom 3:0, ali su se uloge sada obrnule. Koreanac je napredovao koracima od sedam milja, došao do 58. mesta na listi ATP i sada sa pravom mašta i o skorom ulasku u TOP 20, pa onda i dalje.

Koliko je Čung zapravo uznapredovao pokazuje i podatak da je dva od tri seta dobio u taj-brejka protiv izuzetnog staloženog Đokovića, a i onaj treći preostali je dobio sa 7:5. Mladi teniser iz Južne Koreje je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije, a Đoković je nekoliko puta u neverici gledao prema tribinama i svom stručnom štabu, kao da je očekivao odgovor na pitanje: "Kako ovaj mali igra tako dobro?"

I zaista, Nole je odigrao vrlo dobru partiju, ali je Čung igrao pametno, strpljivo i povrh svega bio je veoma izdržljiv. Odbio je sve Novakove napade i pritiske i uvek hvatao idealan trenutak da u dugim razmenama postigne poen.

- Celu karijeru sam pokušavao da ga imitiram , jer je Novak moj idol. Bila mi je čast da igram protiv njega i drago mi je što je ponovo na terenu - rekao je Čung nakon što je kleknuo na centralni teren i poljubio ga.

U taj-brejku trećeg seta vodio je 3:0 da bi se Novak vratio na 3:3. Legendarni Džim Kurijer ga je nakon meča pitao kako se osećao u tom trenutku, a odgovor mladog igrača dovoljno govori koliko je jak u glavi.

- Ha, mislim, vodim 2:0 u setovima. Ako izgubim treći, imam još dva seta u kojima mogu doći do pobede. Mlađi sam od njega, mogu igrati još dva sata, svejedno mi je - rekao je Čung.

Gledao je to negde i veliki Nik Boletijeri i svi oni treneri koji su se susretali s Korejcem dok je bio klinac.

- Iskreno, niko nije nikada verovao da bi on mogao nešto napraviti. Bio je malen, slabašan, ali veliki borac. To se videlo. Ali, ne, nismo mislili da će napraviti karijeru - rekao je Boletijeri nedavno za ESPN.

Nisu verovali ni Čungovi roditelji koji su ga na tenis poslali kako bi popravio vid. Hjeon pati od teškog astigmatizma i zato uvek igra sa naočarima.

- Smetale su mi u početku, ali više ne. Sad su mi skoro kao deo tela i uopšte ih ne osećam - kaže Čung koji do nedavno nije imao profil na "Fejsbuku", a "Instagram" je počeo ozbiljnije da koristi tek nedavno.

"Tviter" profil takođe ne poseduje i njegovi navijači, kojih će biti sve više, s njim imaju zapravo jako malo kontakta.

- Možda bih se time trebao pozabaviti. Bio sam zaista prijatno iznenađen kad sam se vratio kući s "Next Gen" finala. Na aerodromu me je dočekalo puno navijača i novinara. Iskreno, nisam se snašao jer to nisam uopšte očekivao. No, verovatno ta popularnost većinu igrača tera kroz karijeru. Mene to previše ne zanima - rekao je Čung.

Teniser iz Južne Koreje ima veliku priliku da dogura i do polufinala gren slema u Australiji, pošto ga u 1/4-finalu umesto Austrijanca Dominika Tima čeka duel sa Sandgrenom gde ima realne šanse da trijumfuje.