Kraljica Elizabeta je od trojice veličanstvenih, samo njega smatrala teniskim kraljem - ukazala mu je veliku čast!


IZVOR: Republika - 20.09.2022 | 09:41


Kompletna planeta tokom jučerašnjeg dana bila je prikovana za televizijske ekrane.

Foto: Tanjug/AP
Kraljica Elizabeta je od trojice veličanstvenih, samo njega smatrala teniskim kraljem - ukazala mu je veliku čast!

Britanska kraljica Elizabeta II juče je uz najveće moguće počasti sahranjena, a u danima nakon njenog upokojenja mnogi se prisećaju detalja iz njenog života.

Tokom sedam decenija provedenih na britanskom prestolu, kraljica Elizabeta je imala i dosta kontakata kada su sportisti u pitanju. S obzirom da se Vimbldon smatra jednim od najznačajnijih svetsskih teniskih turnira, potpuno je jasno da je pratila i ovaj sport.

Nekadašnja druga teniserka sveta Virdžinija Vejd, pobednica Vimbldona za 1977. godinu,  prisetila se jednog prijema kod kraljice nakon vimbldonskog turnira 2010. godine:

– Bila je to veoma mala grupa ljudi koja je bila pozvana na ručak sa njom. Bila su tu tri šampiona Vimbldona, kao i Rodžer Federer i njegova žena. Rodžer je sedeo sa kraljičine desne strane, a ja sa leve. Imali smo veoma duboku i raznovrsnu konverzaciju, ona je znala sve o evoluciji tenisa. Znala je sve o Rodžeru, a mislim da je znala sve i o meni. Svi su je gledali širokih očiju, ali je bilo izvanredno videti koliko je Federer bio “zarobljen” njenim rečima - istakla je Virdžinija Vejd.

 

 

Sedamdesetsedmogodišnja Virdžinija Vejd tokom svoje profesionalne karijere koja je trajala 1968. do 1986. godine osvojila je ukupno deset Grend slem trofeja, po pet u singlu i dublu. Svoj najbolji plasman na WTA listi ostvarila je 3. novembra 1975. godine kada je zauzela poziciju "broj dva".

Sasvim je očekivano bilo da Novak Đoković i Rafael Nadal nisu bili omiljeni kraljičini teniseri.

 

BONUS VIDEO: