KAKO ĆE OVO UTICATI NA SRBIJU: Menja se sistem kvalifikacija, od sada će sve biti drugačije!


IZVOR: Republika - 07.04.2022 | 15:12


Svetska odbojkaška federacije objavila je promene koje se odnose na sistem kvalifikacija za Olimpijske igre.

Foto: Starsport
KAKO ĆE OVO UTICATI NA SRBIJU: Menja se sistem kvalifikacija, od sada će sve biti drugačije!

Na osnovu novog sistema, 24 najbolje odbojkaške reprezentacije sa rang liste FIVB biće podeljene u  u tri grupe sa po osam selekcija, a plasman na OI izboriće po dve najbolje reprezentacije iz svake grupe.

Kvalifikacioni turniri će se odigrati od 16. do 24. septembra 2023. u konkurenciji odbojkašica, odnosno od 30. septembra do 8. oktobra u konkurenciji odbojkaša.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za Olimpijske igre, a potom najuspešnije rerpezentacije sa FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre, prenosi "Informer".

FIVB je takođe obelodanila da se menja i sitem takmičenja na samim Olimpijskim igrama. U grupnoj fazi 12 najboljih selekcija biće svrstano u tri grupe po četiri reprezentacije, a plasman u četvrtfinale obezbediće po ve reprezentacije iz svetri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane.

 

BONUS VIDEO: