ALAL VERA: SRBIJA IMA NBA TRENERA!


IZVOR: Republika - 03.05.2018 | 07:23


Srpski trener Igor Kokoškov postao je prvi trener poreklom van Amerike koji će voditi jednu NBA ekipu. Naš stručnjak će od leta voditi ekipu Finiks Sansa, zvanično je potvrđeno u klubu iz Arizone.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Srbin prvi stranac koji će voditi NBA ekipu

Generalni menadžer Sansa Rajan MekDonou susreo se sa Kokoškovim u Hjustonu kada mu je i predočio ponudu koju je Finiks pripremio za njega. Nedugo zatim Kokoškov, koji je već radio u Finiksu od 2008. do 2013. godine i koji je zadržao kuću u Arizoni, prihvatio je ponudu i preuzeće ekipu odmah nakon završetka sezone sa Jutom.

Kokoškov je kao izuzetno mlad trener počeo da radi u Americi, prvo u NCAA ligi, u Univerzitetu Misuri gde je bio 1999. godine, da bi već naredne sezone postao prvi evropski NBA asistent na klupi Klipersa gde se zadržao do 2003. godine. Usledio je odlazak u Detroit gde je osvojio i šampionski prsten, a 2008. godine karijeru je nastavio upravo u Finiksu. U redove Klivlenda prešao je 2013. godine, da bi od 2015. radio u Orlandu odakle je zatim prešao u Jutu.

Sa selekcijom Slovenije napravio je ogromno iznenađenje osvajanjem zlatne medalje na Eurobasketu u finalu protiv Srbije, u septembru 2017. godine, a to je bila i jedna od jačih preporuka koja kao da je “prelomila” u njegovu korist.

Sansi su tekuću sezonu završili sa najgorim skorom u ligi 21-61 pa će na predstojećem draftu imati najviše šansi za prvog (25%) ili jednog od prva tri pika (64,2%).

Kokoškov je zamenio Džeja Trijana koji je bio vršilac dužnosti trenera nakon što je Erl Votson otpušten već posle trećeg meča sezone. Postao je 19. glavni trener u istoriji Sansa.