SELEKTOR KARI PEŠIĆ POSLE KUPA U NIŠU: "Srbija MORA da ima SVOJU profesionalnu ligu!" (VIDEO)


IZVOR: Republika/ O.J. - 19.02.2024 | 18:47


Srbija igra sa Finskom u Beogradu 23. februara.

Foto: Starsport
SELEKTOR KARI PEŠIĆ POSLE KUPA U NIŠU: "Srbija MORA da ima SVOJU profesionalnu ligu!" (VIDEO)

Svetislav Pešić, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, obratio se medijima prvi put nakon što je objavio spisak od 15 igrača na koje računa za predstojeće kvalifikacione mečeve za Evropsko prvenstvo.

- Prvo okupljanje, prati se reprezentacija. Ovo je nase prvo nakon Svetskog prvenstva. Tako je kako je. Naredni protivnik dolazi sa punom motivacijom u Beograd, kad igraš ovde nekako je uvek drugačiji osećaj svim ekipama, pa i reprezentativnim. Moramo da radimo puno jer su oni totalni drugačija ekipa, imaju taj "insajd gejm" sa Šengelijom, rekao je selektor reprezentacije Srbije.

Selektor se dotakao i nedostataka igrača usled klupskih obaveza.

- Naravno da uvek nedostaju neki igrači, ali hajde da vidimo šta mogu ovi prisutni. Prioriteti su jasni - prvo utakmica sa Finskom, pa potom Gruzija, dve potpuno različite ekipe - dodao je Pešić.

Posle odigranog Kupa u Nipu, Pešić smatra da Srbija mora da ima svoju košarkašku ligu.

- Mislim da je sada posle Kupa u Nišu jasno, i vi ćete se složiti, da odgovorni moraju da sednu i da se dogovore da mi dobijemo našu profesionalnu ligu. Videli smo koliko imamo kvalitetnih ekipa. Pokazali su timovi iz Čačka šta mogu, Vojvodina takođe, a i Subotica se pojavljuje - bile su reči Pešića. 

Podsetimo, mečevi će se odigrati u Beogradu i Tbilisiju, a prvi je zakazan za 23. februar u hali Aleksandar Nikolić protiv Finske, dok će se drugi odigrati tri dana kasnije u gostima protiv domaće Gruzije.

Na spisku od 15 reprezentativaca su: Aleksa Avramović, Aleksa Radanov, Aleksa Uskoković, Balša Koprivica, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Dušan Beslać, Dušan Ristić, Luka Mitrović, Marko Gudurić, Nikola Đurišić, Ognjen Dobrić, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Filip Petrušev.

Konačno se na listi nalaze evroligaški igrači, s obzirom na pomake u dogovorima Evrolige i FIBA, tako da će se pored košarkaša večitih u timu naći i Vanja Marinković iz Baskonije, Ognjen Dobrić iz Virtusa, Marko Gudurić iz Fenerbahčea i Filip Petrušev iz Olimpijakosa.

Ovo okupljanje nacionalnog tima će u dogovoru sa selektorom propustiti Vladimir Lučić i Stefan Jović. Kapiten jer se tek oporavio od operacije ruke, a Jović jer ima problema sa više sitnih povreda.

Veliki izazovi su pred našom selekcijom, s obzirom na to da nas ove godine očekuju i Olimpijske igre u Parizu. 

BONUS VIDEO: