NAVIJAČI DENVERA SLAVE JOKMAS! Evo zašto je 15. decembar VAŽAN za sve fanove Nagetsa! (VIDEO)


IZVOR: Republika/D.O. - 15.12.2023 | 20:02


Tradicija se nastavila.

Foto: Tanjug/AP
NAVIJAČI DENVERA SLAVE JOKMAS! Evo zašto je 15. decembar VAŽAN za sve fanove Nagetsa! (VIDEO)

Denver Nagets današnji 15. decembar proslavljaju kao "Jokmas" ili Jokićdan. Tokom celog dana navijači čestitaju jedni drugima važan datum, a mnogima u Srbiji nije bilo jasno o kakvom se prazniku radi i kakve veze Nikola Jokić ima sa njim?

Tiim iz Kolorada preošao je ogromnu transformaciju proteklih nekoliko godina. Od franšize koja služi kao "topovska hrana" u NBA ligi i tek ponekad stigne do plej-ofa, što je bio vrhunac za tim i navijače, do šampionske titule u najjačem takmičenju na svetu. Svima je jasno da je "Džoker" pokrenuo kompletan tim "grumenja", dao značajan doprinos da Majk Meloun postane jedan od najboljih trenera lige, a sve ostalo deo je košarkaške istorije.

Međutim, ostaje pitanje zašto je 15. decembar važan i što se slavi kao "Jokmas"? Sve se vraća na prve godine kada je srpski centar stigao u tim. Posle uvodne sezone, u kojoj je Nikola bio deo najbolje "ruki" petorke, usledila je druga, mnogo značajnija.

Tog 29. oktobra 2016. godine, Jokić je zabeležio 23 poena i 17 skokova u porazu u produžetku od 115–113 protiv Portland Trejl Blejzersa. Pošto je bio starter u prvih osam utakmica sezone, Jokić je premešten na klupu 12. novembra.

Ostao je kao rezervni igrač na narednih 14 utakmica. Tokom tog perioda, postigao je 27 poena i 11 skokova u porazu od 112–92 protiv Dalas Maveriksa 12. decembra. Potom, 15. decembra ponovo je postavljen u startnu postavu, a Nagetsi su postigli 132 poena u pobedi protiv Portlanda, gde je Jokić delovao kao glavni u timu, distribuirajući loptu iz visoke pozicije i brzo se krećući ka obruču.

Navijači su posle toga počeli da zovu 15. decembar "Jokmas" u slavu odluke tima da se gradi oko Jokića umesto oko Jusufa Nurkića ili pika prve runde, Emanuela Mudiaja.

BONUS DAN