ŽELJKO VEČERAS SLAVI: Trener Partizana ispisuje istoriju Evrolige


IZVOR: Republika - 09.11.2023 | 13:49


Na jubilarni 500. meč došao baš Žocov bivši klub Fenerbahče.

Foto: Starsport
ŽELJKO VEČERAS SLAVI: Trener Partizana ispisuje istoriju Evrolige

Željko Obradović večeras ispisuje istoriju Evrolige sa Partizanom. Crno-beli će od 20.30 dočekati Fenerbahče u sedmom kolu Evrolige, a raspored takmičenja je hteo da Žoc baš protiv svog bivšeg kluba i kuma Dimitrisa Itudisa vodi svoj jubilarni 500. meč u elitnom takmičenju.

Naime, od kada se Evroliga igra u ovom obliku, ali ne i formatu, odnosno od kada ga od 2000. godine vodi Udruženje klubova a ne FIBA, Obradović je tačno 499 puta vodio neki klub u elitnom košarkaškom takmičenju. Dakle, tu se ne broje mečevi iz Obradovićevog prvog mandata u Partizanu kada je sa njim postao prvak Evrope 1992, a onda imao uspehe i sa Huventudom, Realom i Benetonom.

Foto: Tanjug/AP

Željko sa poslednjom titulom u Evroligi 2017.

Broji se 227 utakmica na klupi Panatinaikosa, 217 kao strateg Fenerbahčea i 55 u povratničkom mandat u Partizanu. Na tih 499 mečeva Obradović ima 337 pobeda, odnosno slavio je na dve trećine utakmica.

A takav učinak nemaju drugi evropski trenerski velikani, ni Etore Mesina, ni Ćavi Paskval, ni Pablo Laso, već samo najtrofejniji trener Evrope koji ju je osvajao devet puta.

BONUS VIDEO