ŠTA ĆE REĆI OBRADOVIĆ, A ŠTA IVANOVIĆ? Evroliga rešila da PROMENI SVE - ništa više neće biti isto!


IZVOR: Republika - 01.04.2023 | 08:34


Na pomolu košarkaška revolucija.

Foto: Starsport
ŠTA ĆE REĆI OBRADOVIĆ, A ŠTA IVANOVIĆ? Evroliga rešila da PROMENI SVE - ništa više neće biti isto!

Izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman najavio je uvođenje revolucionarnih promena koje će košarku na "starom kontinentu" učiniti radikalno drugačijom.

Čelnik elitnog takmičenja naglasio je da će fokus ubuduće biti izmešten sa trenera na igrače.

Samo o igračima i mislim, oni su naše jezgro. Pričao sam sa jednim od trenera, kog neću imenovati i rekao sam mu da niko ne plaća kartu da gleda njega. Plaćaju da gledaju košarkaše, oni su sve za mene. Stalo mi je do njih, želim da shvate da je ovo neka vrsta partnerstva koja je dobra za sve. Moramo da razvijemo sve. Košarka je drugi najpraćeniji sport na svetu u nekim evropskim zemljama je čak i prva, potrebno je da se obratimo i narednoj generaciji - počeo je Glikman razgovor za "Sport S", a potom je otkrio da će evropska košarka biti prilagođena modernom dobu.

Moj sin ima 22 godine, obožava košarku, iako je ne igra, nikad je nije igrao i moram da priznam da je užasan košarkaš, ali je dobar sportista. Prati NBA ligu, ali na drugi način. Ne gleda mečeve na televiziji, možda neko finale ili tako nešto, druga stvar je ako je u dvorani i na licu mesta. Ono što radi jeste da gleda sve na telefonu. Prati vesti, rezultate, snimke nekih poteza, neki intervju, podkast, neki zanimljiv sadržaj. To je ono što tu generaciju zanima, gledaju stvari na drugi način i mi kao Evroliga moramo da se adaptiramo. Deca u Americi, Španiji, Turskoj, Nemačkoj, svi oni su po tome slični. Zašto? Zbog telefona. Svi hoće da vide nešto zanimljivo, zbog toga je važno za nas da privučemo tu novu generaciju.

 

 

Glikman se osvrnuo na izjavu trenera Partizana Željka Obradovića, koji je zahtevao dvomesečni odmor za igrače, kako bi mogli da pruže maksimum tokom čitave sezone.

Rekao bih da ne postoji savršena formula, zavsi od košarkaša. Neki ne igraju mnogo i žele više da treniraju, neki imaju ogromnu minutažu i potrebniji im je odmor, ima tu dosta faktora i moramo da brinem oo igračima. Moramo više da ulažemo u takve stvari, uslove putovanja, komforan prelazak od tačke A do tačke B, kvalitet hrane, medicinska strana. Pričao sam i sa jednim od lekara Evrolige o tome, o rehabilitaciji, sve to je važno. Razlog što ovoliko insistiram na ekonomskoj strani nije da bih punio nečije džepove, već da uslovi za igrače budu još bolji. Ne samo za njih već i za njihove porodice, trenere, za sve.

Glikman je apostrofirao u kom pravcu će ići uvođenje inovacija.

Volim i ja da čujem stvari koje mogu da budu inspiracija za mnoge. Želim da pustim kamere unutra, da pristup bude što veći, zato treneri u Evroligi moraju da se opuste još više. Razumem da je to i stvar poverenja, ali moraju i oni da razumeju da poenta toga nije da nekoga osramoti ili da otkrije neku veliku tajnu, već da inspiriše druge ljude. Voleo bih to da vidim - zaključio je funkcioner Evrolige.

BONUS VIDEO