Zvezda je uzrok svih njihovih problema: Javnost u komšiluku roni suze nad sudbinom Cibone, a za sve krive klub sa Malog Kalemegdana!


IZVOR: Republika - 20.06.2022 | 17:58


Već je i pticama na grani jasno da je zagrebački košarkaški velikan u ogromnim problemima.

Foto: Starsport
Zvezda je uzrok svih njihovih problema: Javnost u komšiluku roni suze nad sudbinom Cibone, a za sve krive klub sa Malog Kalemegdana!

Cibona je pred gašenjem, rečenica je koja se gotovo svakog leta ponavlja.

Nekadašnji dvostruku evropski šampion iz Zagreba nikako ne može da "stane na zelenu granu" i krene ka vrhu regionalne košarke gd joj je po imenu i tradiciji svakako mesto.

Poslednji zapaženiji rezultat "Cibosi" su ostvarili u sezoni 2013/14 kada su na iznenađenje svih u beogradskoj areni stigli do prstena ABA lige i od tog momenta, tj. od leta 2014. godine klub se nalazi u, slobodno se može reći, slobodnom padu.

Ipak, na volšeban način, pred novi šampionat uvek se kako, tako finasnije stabilizuju i klub započne takmičenje, ali je sve to predstavlja puko održavanje na aparatima nečega što perspektivu i nema. 

Foto: fiba.com

Aleksandar Petrović

 

Tako je i ovog leta. Pre samo desetak dana u medijima je procurela informacija da Cibona i definitivno prestaje da egzistira, ali se hrvatska javnost podigla i u pomoć, po ko zna koji put, pozvala Aleksandra Petrovića. Zajedno sa njim u pomoć "vukovima sa Tuškanca" priskočio je i Saša Pavličić Bekić koji se analizirtajući situaciju dotakao i aktuelnog regionalnog i srpskog šampiona Crvene zvezde:

- Cilj svih je da Cibona funkcioniše. Prošle godine je imala pet članova Skupštine, Nadzorni odbor nije postojao, kome je Skupštia odgovarala? Grad je davao novac, a oni nikome nisu odgovarali. Cibona je 2011. godine dala gradu dvoranu za ispaltu kredita i tu počinje priča, imovina ne postoji. Kasnije je, 2014. godine, Cibona napravila ono što niko nije. Osvojila je ABA ligu, a onda samoinicijativno predala Crvenoj zvezdi da uđe u Evroligu. Zamislite da to naprave Real i Barselona. Tada je počeo uspon Zvezde, ali na njih nisam kivan. Iskoristili su to što su mogli. Cibona je prepustila novac Zvezdi. Zašto se to napravilo? Ne znam - istakao je advokat Saša Pavličić Bekić.

Jasno je da bi nestankom Cibone, nestao i jedan veliki deo košarkaške istorije na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

 

BONUS VIDEO: