DOBRA, STARA VREMENA: Bivši košarkaš Partizana OGORČEN - naši stranci su pričali srpski, sad se igra samo za platu!


IZVOR: Republika - 05.02.2021 | 11:51


Srpski košarkaš Đorđe Gagić igra za litvanski Lietkabelis, ali se prisetio starih dobrih vremena kada je nastupao za Partizan...

Foto: Starsport

KK Partizan

Gagić je u decembru je stigao u ekipu na čijoj klupi sedi Nenad Čanak, trener sa kojim je u drugom delu sezone 2018/19 sarađivao u Partizanu.

 

Srbin je oduševljen novoom košarke i posvećenosti u Litvaniji, pa smatra da bi naši klubovi mogli da se ugledaju...

 

- Kada su srpski klubovi ostvarivali najveće rezultate, tu je bilo toliko domaćih igrača i uvek su domaći igrači sve to vodili i bili nosioci. Ovde su posvećeniji njihovim igračima i imaju poštovanje. Kod nas kad dođe stranac on je kao Bog. To je tako samo kod nas, stranac je vau. Favorizuju se, a toliko boljih domaćih igrača imamo. U Litvaniji toga nema, domaći igrač je domaći igrač, kao što je generalno svuda u Evropi. Pogledajte Španiju, Italiju ili Tursku, domaći igrač je zakon, a kod nas se to najmanje poštuje. Klubovi uvek gledaju da se provuku i oko novca i oko svega kada je domaći igrač u pitanju, uzdaju se na emociju, kasne sa plaćanjem i na kraju kad treba da se prodaju bilo bi super i da se oproste neka dugovanja. Prošao sam kroz sve to i prolazim i dalje ali toga u Litvaniji nema. Gledaju da se prvo ispoštuju domaći košarkaši i to mi se sviđa. U inostrastvu ako kasni novac domaćim kasni i stranim igračima, a kao stranac u svakom segmentu moraš da bude bolji i da se nametneš da bi dobio poštovanje- rekao je Gagić za "Sportklub".

Foto: Starsport

Đorđe Gagić

Sa ove distance i posle godina iskustva Gagić kaže da su se vremena promenila.

- Partizan i Zvezda imaju dovoljno kvalitetnih igrača da mogu da sastave bolji tim i da ostvaruju bolje rezultate, ali… Gledam mlade momke, sve se totalno promenilo, opterećeni su statistikom, promenile su se i glave tih igrača. Kao klinac jedva sam čekao da obučem dres i zaigram, sada se više priča ko ima koliku platu, izgubile su se neke vrednosti- kaže Gagić.

 
$bp("Brid_12512465", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

Imao je Gagić i u Partizanu inostrane saigrače, a posebno ističe period koji je proveo sa Duškom Vujoševićem.

- Imali smo Žofrija Lovernja, Lea Vestermana koji su se stopili sa nama. Mladi igrači, željni dokazivanja, druga priča. Sada dolaze gotovi igrači od 30 godina koji su dobro plaćeni, a naši stranci su, što Dule kaže, dolazili za stipendiju. Dolazili, radili, nije se osetilo da su stranci niti smo ih mi gledali tim očima. Borili su se za svaki minut i sjajno smo funkcionisali. David Bertans je pričao srpski, pre njega i Jan Veseli. Stranci su se uklapali sa nama, a ne mi sa njima. Boris Dalo je za dva meseca naučio srpski i to je bio jedan od pokazatelja da je Srbija zemlja košarke. Evo sad pričamo i "prolazimo" kroz te strance, a gledam ove koji sad igraju. Nebo i zemlja. Bili su mladi, borili za svaki minut, bila je zdrava konkurencija. Sada nemaš konkurenciju, on je plaćen i to je to- zaključio je Gagić za "Sportklub".