Mažić povodom incidenata na derbiju: MUP SPREČIO VEĆE NASILJE!


IZVOR: Republika - 24.01.2018 | 12:42


Fudbalski sudija Milorad Mažić izjavio je povodom incidenata na poslednjem 156. večitom derbiju da posledice nasilja nisu bile teže zahvaljujući pribranoj i pravovremenoj reakciji pripadnika snaga bezbednosti.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Mažić: U Srbiji se mnogo više priča o negativnim, nego o pozitivnim stvarima

- Nije prijatno biti akter takvog događaja, kada se dešavaju onakve stvari. Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo pravde i Fudbalski savez Srbije pokušavaju da spreče nasilje - rekao je Mažić.

- Da bi bio fudbalski sudija na zavidnom nivou, mora da bude spreman da se nosi sa pritiscima. U Srbiji se mnogo više piše o negativnim stvarima kojih ima mnogo manje nego pozitivnih - rekao je Mažić na konferenciji "Fej plej, fer lajf" koja je održana u hotelu Metropol u saradnji Ministarstva omladine i sporta i novinske agencije Tanjug.

On ističe da kao redovni učesnik mečeva u Ligi šampiona i velikih takmičenja ne može da ih uporedi sa stanjem u Srbiji, jer su “kod nas kompleksnije stvari”.

Priznao je da Evropska fudbalska unija (UEFA) primenila druge mere sagledajući incidente iz Beograda na meču Srbije i Albanije 2014. godine. Kad se dogode neredi na tribinama, sudija ima tri koraka - javno upozorenje, kratak i trajni prekid utakmice, naglašava Mažić.

- UEFA je puno naučila od meča Srbije i Albanije i došla je do efikasnijih koraka ako se takve stvari ponove. Problem huliganizma postoji u mnogim zemljama, ne samo u Srbiji, ekonomski jaka Švedska ima isti problem i on eskalira iz godine u godinu. Ako bismo koristili korake koje UEFA primenjuje, prvo i osnovno pitanje u Srbiji je infrastruktura. Kada bi se praznio deo tribina pitanje je kako bi to bilo - kazao je Mažić.

On je dodao da ljudi iz srpskog fudbala imaju tesnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

- Sa MUP-om uvek pokušavamo da se sportska primedba na najbolji način privede  kraju - zaključio je Mažić, jedan od glavnih kandidata za prvog sudiju u ovogodišnjem finalu Lige šampiona.