Sramno pravdanje hrvatskih krvnika: Pozivali na silovanje srpskih žena i dece, a u policiji kukali i zapomagali!


IZVOR: Jutarnji list - 02.08.2020 | 18:27


Morbidan i jeziv transparent navijača Dinamo Zagreba "Je*aćemo srpske žene i djecu" zaprepastio je prošlog meseca ceo region.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Foto: Ilustracija - navijači FK Dinamo Zagreb

Poruka je bila toliko užasna da su se od nje ogradili i predstavnici navijačke grupe "Bad Blue Boys", a tim povodom je reagovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zagrebački "Jutarnji list" objavio je u nedelju detalje policijskog ispitivanja onih koji stoje iza tog transparenta.

- Ja sam izradio taj transparent. Žao mi je zbog toga. Sve se dogodilo zbog velike količine alkohola. Ne znam zašto sam to uopšte napisao. Kriv je alkohol, a i društvo me ponelo. Izradio sam na transparentu i stilizovano "ušato U". Znam da je to znak Nezavisne države Hrvatske, ali ne znam je li isticanje toga simbola kažnjivo- rekao je tada L.J.

Opštinsko državno tužilaštvo njegai petoricu njegovih prijatelja tereti i za uzvikivanje povika "Ubij Srbina", a nakon što su dva meseca proveli u istražnom zatvoru, prete im i bezuslovne zatvorske kazne.

Navedenom L.J, koji je napravio taj transparent, tužilaštvo kazni delimičnu uslovnu zatvorsku kaznu od 14 meseci zatvora, s tim da od toga bar pola godine mora da provede iza rešetaka, dok bi ostalih osam meseci bio uslovljen time da u roku od dve godine ne počini novo kazneno delo.

 

 
$bp("Brid_96391713", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"225"});

 

Za ostale okrivljene tužilaštvo traži bezuslovne kazne od po pet meseci zatvora.

Zanimljivo je da je tu morbidnu družinu sasvim slučajno uslikao fotograf koji je tog dana prolazio Kustošijanskom ulicom u Zagrebu. Kada je tu fotku objavio na Facebook-u, policija je počela da privodi osobe koje su držale transparent.

Interesantno je i to da je tužilaštvo isprva optužilo šestoricu navijača i zbog držanja zastave "HOS" (Hrvatske odbrambene snage), što je bila skraćenica za "Hrvatske oružane snage" u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Ipak, to im se posle istraživanja ne stavlja na teret.

 

 
$bp("Brid_96392576", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

 

Tužilaštvo je pozivanje na nasilje našlo u tri različita postupanja osumnjičenih – u poruci na transparentu koju je zaista nepotrebno dva puta pisati u ovom tekstu, zatim u stilizovanom slovu "U" (koje simbolizuje ustaše i fašistički pokret) i u skandiranju "Ubij Srbina".

Interesantno je i to da su ostali osumnjičenici redom poricali svoje učestvovanje u ovom morbidnom gestu i ukazuju na to da nisu znali šta je bilo napisano na njemu.