MAJSTOR PERA JE BIO I VIRTOUZ SA LOPTOM: Malo poznati detalji iz života Miloša Crnjanskog - krasila ga je tehnički doterana igra, ali i prgav temperament!


IZVOR: Vladimir Vorih - 30.11.2023 | 20:54


O njemu se sve zna, ali su neki segmenti života ostali u senci.

Foto: Instagram.com/svesrbija.rs
MAJSTOR PERA JE BIO I VIRTOUZ SA LOPTOM: Malo poznati detalji iz života Miloša Crnjanskog - krasila ga je tehnički doterana igra, ali i prgav temperament!

Na današnji dan pre 46 godina zauvek nas je napustio Miloš Crnjanski, jedan od najvećih sprskih pisaca koji je ubrajan među 100 najznamenitijih Srba. Bio je književnik, novinar, prevodilac, kritičar i diplomata, a jedan detalj njegovog života ipak nije tako često pominjan je nepoznat je široj javnosti.

 

Još kao gimazijalac u Temišvaru prvi put se susreo sa fudbalskom loptom i gde god da je kasnije živeo, loptanje je bila njegova preokupacija.

Nakon Velikog rata postao je kapiten ekipe pančevačkog Banata koja se takmičila u nižim fudbalskim rangovima, Petrovgradskom loptačkom savezu, a bio je poznat po tehnički doteranoj igri, golovima, ali i po žustrom ponašanju prema sudijama.

Iako je sa aktivnim igranjem prestao u 29. godini, do kraja života je pratio sva fudbalska dešavanja u Kraljevini. Bio je veliki navijač SK Jugoslavije i često je umeo da kaže da bi sva svoja književna dela i nagrade ustupio za samo jedan nastup u dresu predratnog beogradskog kluba. Treba napoemnuti da mu se želja na neki način i ispunila pošto je bio deo veteranske sekcije jednog od dva najveća beogradska kluba, takozvanoj old-boj ekipi SK Jugoslavije.

Nakon Drugog svetskog rata ređe je prisustvovao fudbalskim utakmicama, ali je bio pristalica Crvene zvezde i opčinjen majstorom fudbalske igre Duletom Savićem.

Foto: Wikipedia

Miloš Crnjanski (1893 - 1977)

 

Miloš Crnjanski je preminuo 30. novembra 1977. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

 

BONUS VIDEO: