Pionirska zakletva, miris čvaraka i kiseli kupus: Ovako se nekada proslavljao 29. novembar!


IZVOR: novosti.rs, Republika - 29.11.2020 | 11:42


Današnji praznik, 29. novembar, nekada se proslavljao, a ljudi mu se zdušno radovali.

Foto: wikimedia.org

Zaboravljena je, kazaće danas mnogi, i država čiji je ovo bio praznik - Jugoslavija. Toga dana slavio se Dan Republike, godišnjica Drugog zasedanja AVNOJ-a, 29. novembra 1943. u Jajcu, kada je proglašeno federalno uređenje Jugoslavije. Neradni dani koji su okruživali ovaj kalendarski datum spajani su u jednu "upotrebljivu" celinu za sve "radne ljude i građane".

Đaci prvog razreda osnovne škole postajali bi pioniri, i svečano su im dodeljivane pionirske marame, kao prvi znak prijema u svet odraslih. Polagali su tada pionirsku zakletvu, što je mnogima i dan-danas ostalo duboko urezano u sećanju.

Ko je hteo da stupi u brak birao je ovaj datum, pa su svadbe i veselja bila uobičajeni u ovo doba godine. Mladenci su računali da neradni dani obezbeđuju veliki broj zvanica na slavlju.

 

 
$bp("Brid_06649532", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

Nezaobilazni deo folklora bio je svinjokolj, doba kada su se mnogi žitelji gradova prisećali svog seoskog porekla, pa su odlazili kod rođaka kako bi napunili zamrzivače i ostave.

Svukuda se mešao miris topljenja čvaraka, spremani su meso, slanina, kobasice...

Prtljažnici "fića", "stojadina" ili "tristaća" bili su puni, a samo su smetovi pretili, jer su zime još umele da budu ozbiljne i sa mnogo snega. Na kraju novembra prvi snegovi su bili redovna pojava i umeli su ozbiljno da "pokažu zube".

Foto: twitter.com/flipgazemedia

Foto: Ilustracija

NEPREVAZIĐENI  "FIĆA"

"FIĆA nacionale" bio je neprevaziđeno vozilo koje je istovremeno predstavljalo i masovni napredak radničke klase u pravcu "motorizacije". Standard mnogih Jugoslovena dosegnuo je mogućnost da voze "zastavu 750", licencirano "Fijatovo" vozilo, koje je bilo simbol onog doba.

Nezaobilazan je bio i kiseli kupus, a ponosni domaćini su se hvalili kako je njihov već "dospeo". Nekoliko nedelja pre praznika glavice kupusa su zauzele svoje mesto u kacama.

Slave se nisu obeležavale, a pobožnost nije bila po volji komunističkoj ideologiji koja je vladala. Tako je, uz prvomajske praznike i novogodišnja veselja, 29. novembar bio idealan za velika, porodična okupljanja.

GAZELA

Specijalni, istorijski događaj u Beogradu trebalo je da se odigra 29. novembra 1970. godine. Tada su otvarani auto-put kroz Beograd, most Gazela, Mostarska petlja i Terazijski tunel.

Iako su građevinci uložili maksimalan napor da svi radovi budu okončani za Dan Republike, otvaranje je održano tek 4. decembra. Dabome, činu otvaranja prisustvovao je i predsednik Republike Josip Broz Tito.

Raspadom SFRJ prestalo se i sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države. Zvanični praznik ostao je najduže u Srbiji, odnosno tadašnjoj SRJ - do 2002. godine.