OTKRIJTE TAJNE USPEŠNOSTI SRPSKOG GENIJA: Bildujte mozak kao Nikola Tesla!


IZVOR: Marija STANIĆ - 27.11.2020 | 21:30


Svima nam je dobro poznato da je Nikola Tesla jedan od najvećih umova čovečanstva. Bez njegovih izuma, pre svega, naizmenične struje, ali i još oko 300 patenata različitih vrsta, život bi nam bio ne samo teži nego i dosadniji. Upravo zato ljudi su veoma radoznali po pitanju života i navika ovog tajanstvenog gospodina rođenog u Smiljanu u Lici.

Foto: pixabay.com/wikimedia.org/Napoleon Sarony

Foto: Ilustracija

Tokom života Tesla je neprestano radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja samo dva sata. Ipak, ono što je postizao ne bi bilo moguće bez poštovanja pravila za povećanje produktivnosti. Evo nekih koje možete i sami primeniti.

DOBRO RAZMISLITI, PA NAPRAVITI

Nikola Tesla je vrlo retko stavljao na papir ono što je želeo da napravi. Svoje izume je zamišljao, projektovao i menjao isključivo u glavi. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustite i poradite na problemu u glavi. Pokušajte i vi, bez pomoći interneta, papira i olovke, stvoriti nešto svrsishodno, pa makar to bila igračka za vaše dete, neki komad nameštaja ili jednostavniji mehanizam. Zamišljajte i menjajte u glavi koliko puta bude potrebno, pa tek onda prionite na posao. Ovo je odlična vežba za treniranje mozga.

O seksu, braku i biserima

Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt i da bi to ometalo njegov rad, pa je živeo u celibatu. Jednom prilikom je rekao: "Mislim da ne biste mogli nabrojati mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi". Iako mu se divio veliki broj žena i bio omiljen i popularan među suprotnim polom, on nije želeo imati kontakte s njima. Posebno je izbegavao žene koje su nosile bisere. Odbijao bi čak i da razgovara s njima. Bisere, jednostavno, nije podnosio.

ŠETNJA

Kraća šetnja čini čuda za kreativnost. Iako su Tesline šetnje bile deo njegovog opsesivno-kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko važnih otkrića imao upravo u toku njih. Tokom jedne takve, naizgled potpuno obične, šetnje Budimpeštom dok se oporavljao od nervnog sloma, Nikola Tesla je došao na ideju o naizmeničnoj struji. Zato šetajte, ostavite probleme po strani, razmišljajte i nadajte se genijalnim idejama.

 

 
$bp("Brid_06491849", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

 

USAMLJENOST

Tesla je smatrao da se tokom razmišljanja i stvaranja treba osamiti jer se tada rađaju genijalne ideje.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Fobija od bakterija

Nikola Tesla je bolovao od opsesivno-kompulzivnog poremećaja, a smatra se da je mentalne probleme nasledio od oca. Razne jednostavne radnje Tesla je obično radio triput, triput je prao ruke i obilazio zgradu pre nego što uđe u nju. Takođe, pribor za jelo bi uglancao do savršenstva, koristeći pri tome 18 salveta. Imao je fobiju od bakterija. Zahtevao je da niko u restoranu hotela ne koristi sto za kojim je on sedeo, a za svaki obrok tražio je čist stolnjak. Svaku posudu, koja je prethodno sterilizovana, lično je obrisao salvetom pre jela.

JOGA I UMERENOST

Još kao dete primetio je da oseća neki neobičan doživljaj kada god bi duboko disao. Obuzimalo bi ga osećanje lakoće, kao da mu je telo izgubilo težinu i da može leteti kroz vazduh samo snagom volje. U detinjstvu nije spoznao da je u tom pogledu bio neobičan. Predanost jogi Tesli je pomogla u njegovom naučnom i istraživačkom radu, s jedne strane otvarajući uvid u brojne tajne postojanja, a s druge omogućavajući snagu volje, postojanost zdravlja i dugovečnost potrebne za rasvetljavanje zagonetki prirode. Teslu danas neki nazivaju i korisnikom joge tokom modernog perioda nauke zbog duhovnih sposobnosti koje su bile na nivou vrhunskih majstora joge, drevne nauke o telu, umu, svesti i duši. Posmatrano, na primer, kroz prizmu nauke o energetskim središtima tela ili čakrama, može se utvrditi da je Tesla ovladao i uravnotežio većinu njih, odnosno da je dosegao visoke nivoe svesti.