Šta Kubanci pitaju Appleovu virtuelnu pomoćnicu i kako ona odgovara?


IZVOR: Republika - 08.01.2019 | 03:30


Sada kada Kubanci imaju pristup mobilnom internetu, bilo je neizbežno da počnu da se "igraju" sa mogućnostima i opcijama svojih pametnih telefona.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Oni Kubanci koji imaju priliku da koriste Appleove proizvode, kao što su iPad ili iPhone, u prilici su da virtuealnoj asistentkinji Siri postavljaju provokativna pitanja, koja su postala novi izvor zabave, kao što je, na primer: "Koji je smisao života?". 

Kada su neki Kubanci upitali Siri ko je predsednik Kube, bili su iznenađeni odgovorom da postoje dva šefa države: Raul Kastro i Migel Dijaz Kanel. Na pitanje postavljeno na španskom, slike Kastra i Kanela "iskaču" jedna do druge, a obojica su navedeni kao "Jefe de Estado" (predsednik države). 


Američki korisnici su, međutim, dobili isti odgovor. I kod njih se slike obojice državnika pojavljuju sa simbolom predsednika. 

Siri očigledno ne zna da je 19. aprila 2018. godine, Raul Kastro podneo ostavku na mesto predsednika Državnog veća Kube i da je Narodna skupština na njegovo mesto izabrala Dijaz Kanela.

Ipak, možda je Siri bolji politički analitičar nego što nam se to čini. Jer, dok je Kanel predsednik države, Kastro je i dalje visoki funkcioner vladajuće Komunističke partije i još uvek ima značajan politički uticaj. 

Kubanska telekomunikaciona kompanija ETECSA uvela je, u decembru, 3G mobilnu mrežu, što je napokon omogućilo Kubancima da mogu da koriste internet putem mobilnog telefona. Usluga je još uvek daleko od savršene, veoma je skupa za prosečnog Kubanca, a i mreža je "puna rupa". 

Na Kubi trenutno ima 5,3 miliona mobilnih, na nešto više od 11 miliona stanovnika. Retki su, međutim, oni koji sebi mogu da priušte iPhone ili iPad.