IPHONE: Razotkrivena tajna kompanije Apple!


IZVOR: b92.rs - 03.08.2017 | 08:00 >> 21:39


Korisnik mreže Quora želeo je da sazna pravu istoriju iPhone-a. Na njegova pitanja odgovorio je lično autor knjige "The One Device", Brajan Merčant, i celom svetu otkrio manje poznatu priču o kompaniji Apple.

Foto: Tanjug/AP

Ajfon telefon kompanije Apple

"Postoje barem dva različita načina da razmišljate o tome. Prvi je da postoji skrivena istorija proizvoda kao posledica misterioznosti koja je oduvek pratila tu kompaniju. 

Kada se Stiv Džobs vratio u Apple sredinom devedesetih, negovao je tajnovitost i čuvao je imena i dela timova kompanije podalje od očiju javnosti, što mu je, smatrao je on, omogućilo da bolje predstavi priču o svakom od proizvoda kompanije. 

Zato mnogi povezuju iPhone (ili iPod i iPad) prvenstveno sa Stivom Džobsom ili sa Džobsom i Džonijem Ajvom. Međutim, mnogi timovi briljantnih dizajnera, inženjera i programera radili su na iPhone-u.

Istorija kompanije Apple

Apple je istoriju uređeja čuvao u tajnosti jer je, verujem, želeo da pojednostavi svoju poruku i izvuče korist iz činjenice da je Stiv Džobs bio izvanredna i voljena javna ličnost. Prvi deo moje knjige zasnovan je na prenošenju tajne istorije. 


Drugi je da postoji 'tajna' istorija uređaja koji trenutno držite u ruci, jer Apple nije želeo da otkrio kako se pravi ili odakle potiču njegovi delovi, ali i zato što i sami korisnici nisu dovoljno radoznali da to saznaju. Barem ja nisam bio. Kako bih to ispravio, ispratio sam lanac proizvodnje sve do sirovina od kojih nastaju delovi iPhone-a, kako bi rasvetlio tajnu istoriju svakog fizičkog uređaja - od rudnika aluminijuma u Boliviji, litijuma u Čileu, do fabrika komponenti u Kini i prodavnica širom sveta, upoznajući se usput sa ljudima koji su stvaranje tog proizvoda učinili mogućim. 

Pored toga, postoji mnogo 'skrivenih' istorija vezanih za telefon: neimenovanih pionira tehnologija (poput multitouch) kao što su Vejn Vesterman, Bil Bakston i Bent Stamp, potpuno nepoznatih javnosti, ali koji su učinili mogućim moderne uređaje. 

Smatram da je razumevanje svih tih 'tajnih' istorija je ključno za to kako je toliko važan proizvod nastao".