NOVA FAZA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE PROMENIĆE SVET: Novo istraživanje prestravilo ljude, stiže era u kojoj ništa neće biti KAO PRE!


IZVOR: Republika - 21.09.2023 | 11:12


Kako će biti kasnije, sve zavisi od ljudskog roda. Ako budemo znali da stvari držimo pod kontrolom, nemamo zbog čega da se brinemo

Foto: pixabay.com
NOVA FAZA VEŠTAČKE INTELIGENCIJE PROMENIĆE SVET: Novo istraživanje prestravilo ljude, stiže era u kojoj ništa neće biti KAO PRE!

Poslednjih devet meseci svedoci smo brzog i zabrinjavajuće snažnog upliva veštačke inteligencije u naše živote.

Mnogi doduše kontakt s njom još nisu osetili ne samo na svojoj koži, već i u poslovnom okruženju, ali neka se ne osećaju inferiorno – dok trepnu, posmatraće kako polako ali sigurno gube dominaciju nad mašinama.

Mustafa Sulejman, jedan od osnivača Deep Minda, izjavio je da je svet trenutno u drugoj fazi implementiranja veštačke inteligencije u svoje okruženje.

Treća faza biće najsveobuhvatnija i najvažnija jer će s mašinom moći da se priča, da joj se daju zadaci ali i da se od nje prihvataju saveti.

Za početak. Kako će biti kasnije, sve zavisi od ljudskog roda. Ako budemo znali da stvari držimo pod kontrolom, nemamo zbog čega da se brinemo.

- Prvi talas veštačke inteligencije bio je klasifikacija sa dubokim učenjem gde su se mašinama ubacivali podaci kao što su slike i zvuk. Drugi, trenutni talas veštačke inteligencije u životu čoveka je generativni. Mašine uzimaju ulazne podatke za proizvodnju novih podataka - kaže Sulejman.

Posle ove, doći će i treća, najvažnija faza. U njoj čovek mora da se pripremi na sve, prenosi tportal.hr.

Foto: pixabay.com

 

- Tu veštačka inteligencija postaje interaktivna. Korisnici će na internetu umesto kliktanja i tipkanja zahteva moći da razgovaraju s mašinama na visokom nivou. Mašina će koristiti sve alate koje ima da izađe čoveku u susret. Razgovaraće ne samo sa ljudima već i sa drugim mašinama - smatra Sulejman.

Ta treća faza izgledaće, kako kaže Sulejman, poput onih kontakata čoveka i mašina iz naučno-fantastičnih filmova. Veštačka inteligencija biće animirana, sposobna da izvršava zadatke voljno i slobodno. To je vrlo, vrlo važan i dubok trenutak u istoriji tehnologije koji mnogi potcenjuju”, dodao je Sulejman.

Uzimajući u obzir sve veći opseg tehnologije koja se stalno širi i napreduje, treća faza veštačke inteligencije u životu čoveka značiće i novu eru tehnologije.

Mnogo ozbiljniju, ali i opasniju. Dovoljno je da se samo jedna stvar otme kontroli i svet bi mogao da se nađe na iznenadnoj raskrsnici.