Konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od raka i srčanih oboljenja!


IZVOR: b92.net - 20.10.2018 | 04:15


U knjizi "Jedi bolje, živi duže: Shvati šta je potrebno tvom telu da bi ostalo zdravo", stručnjaci za ishranu Sara Bruer i Džulijet Kelov ističu da je citrusno voće ključ dugog života, piše britanski Metro.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Kako kažu, citrusi bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem meniju, najbolje jedna pomorandža, mandarina, grejpfruit, limun ili limeta. Osim toga, voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti. 

Nuticionistkinje takođe tvrde da kora sadrži mnogo više antioksidanata od soka, pa bi trebalo da je izrendamo i dodamo u jelo kako bismo poboljšali ukus hrane. 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Povećanjem unosa vitamina C u vašu ishranu ostvarićete različite koristi. Pre svega, on utiče na kolagen koji pomaže da obnovite tkiva, leči razna oštećenja na koži i čini je zdravijom i sjajnijom. 

Nuticionisti navode da je jedna studija sprovedena među ženama u Americi pronašla da veće uzimanje vitamina C smanjuje bore za 11 odsto


Vitamin C je takođe povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja – jedna studija u kojoj je učestvovalo 115.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi sa velikim unosom citusnog voća u svoju ishranu imaju 28 odsto smanjen rizik od nastanka infarkta. 

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola, te Sara i Džulijet preporučuju da jedete celu voćku umesto samog soka jer se hesperidin, supstanca koja je zaslužna za regulisanje holesteroma, nalazi upravo u beloj opni i kori. 

- Brojne studije su pronašle da ishrana u kojoj je u velikoj meri zastupljeno citusno voće štiti od mnogih oboljenja, uključujući rak, artritis, srčana oboljenja, kataraktra i dijabetes. Istraživanje sugeriše da citusi mogu da smanje rizik od zloćudnog tumora ždrela, grkljana, jezika, želuca za 40 do 50 odsto - zaključuju dr Bruer i dr Kelov.