I BILJKAMA TREBA DOBRO POZNATI "LEK ZA RAST": U maloj dozi oporaviće osušeno cveće, rešenje za koje morate znati!


IZVOR: Nevena Jakovljević - 21.01.2024 | 16:30


Potrebno je samo dva odsto doze.

Foto: Shutterstock
I BILJKAMA TREBA DOBRO POZNATI "LEK ZA RAST": U maloj dozi oporaviće osušeno cveće, rešenje za koje morate znati!

Da li ste ikada čuli za Viagra efekat na cveće? Nedavno su danski naučnici otkrili da lek za erektilnu disfunkciju može da spreči uvenuće ne samo u spavaćoj sobi, već i kod biljaka.
 
Rezultati istraživanja
 
Istraživanje koje povezuje vijagru sa produženim vekom isečenog cveća počelo je 1999. godine, kada su australijski i izraelski istraživači otkrili da sildenafil citrat (hemijsko ime za malu plavu pilulu) produžava životni vek cveća za nedelju dana. Profesor biljne nauke, Jakov Lešem, otkrio je da 2 odsto doze potrebne za tretiranje muške impotencije (1 mg u odnosu na 50 mg vijagre) daje novu snagu ružama, karanfilima i margaretama.
 
Najnovija istraživanja sprovedena su u Danskoj, gde su visoke doze sildenafil citrata dodate u vaze sa granama isečenim sa jelke. Naučnici su zabeležili iste rezultate: grane u rastvoru vijagre preživele su mnogo duže nego grane koje su stajale u rastvorima aspirina i vode ili običnoj vodi. Efekat se pripisuje oslobađanju azotnog oksida, koji usporava starenje i propadanje, piše "Dejli mejl".

Foto: unsplash.com

Kako da cveće duže traje

 
Moja metoda

Jedna osoba je odlučila da sama sprovede ovo. Prenosimo njeno iskustvo.

 
- Osim malo zamućenosti vode, nema primetnih promena prva tri dana. Do četvrtog dana, tulipani i ruže su se potpuno otvorile, ali dve trećine pupoljaka ljiljana su i dalje zatvorene. Šesti dan, iako je voda mutna, buketi su i dalje lepi. Vertikalniji su i viši od bilo kojih drugih u eksperimentu. Osmog dana, listovi tulipana počinju da venu, a nekoliko spoljnih latica ruža se uvija, ali ako okrenem vazu, to se ne primeti. Ljiljani, s druge strane, su prelepi, živi i mirišljavi. Koristim ih kao centar za nedeljni ručak. Desetog dana, ruže i tulipani počinju da blede, ali i dalje su uspravni i listovi nisu promenili boju. Moji ljiljani i dalje izgledaju kao da su u punoj snazi. Trinaestog dana, glave ruža su spuštene, ali i dalje su živopisno crvene, a listovi su hrskavi. Tulipani takođe izgledaju malo tužno - prve latice su počele da padaju.  Ljiljani, međutim, su roze i stoje uspravno. Tek šesnaestog dana počinju da padaju i listovi venu.

 
Aspirin, cveće i razočaravajući rezultati
 
Aspirin se navodno koristi za smanjenje pH vrednosti vode, što omogućava brže kretanje kroz stabljiku i latice, čime se sprečava da biljka vene. On sadrži prirodnu acetilsalicilnu kiselinu koja ometa rast bakterija - nešto što bi trebalo da produži trajanje cveća. Ipak, studije o njegovoj efikasnosti su pomešane: jedan istraživački rad, objavljen od strane Međunarodnog društva za nauku o baštama 2012. godine, otkrio je da aspirin zapravo smanjuje trajanje isečenog cveća, sa propadanjem već posle dva dana.

BONUS VIDEO: