RUSKI LEK ZA BUBREGE: Napravite napitak za izbacivanje peska


IZVOR: - 18.11.2017 | 05:15


Čišćenje bubrega, izlučivanje sluzi, peska, sitnog kamenja iz bešike samo su neka od lekovitih svojstava žitarice proso, za koju ruski medicinari tvrde da je čudesno sredstvo za lečenje.

Foto: pixabay.com

Proso

Ova sasvim jednostavna žitarica pomaže i kod ženskih bolesti i leči cistitis. U ruskoj narodnoj medicini koristi se kao prirodni lek za lečenje urolitijaze (stvaranja kamena u mokraći i urinarnom traktu).

- Kada se kuva proso i konzumira u tečnom stanju, tačnije pije umesto vode ili čaja, može da pomogne u lečenju problema sa bubrezima ili bešikom. Proso se inače koristi u ishrani i svakako ne može da škodi. Ipak,  pacijentima koji imaju ozbiljnijih problema sa peskom ili kamenom u bubregu savetujem da uzimaju proso, ali uz obaveznu redovnu terapiju koju im je prepisao lekar - kaže dr Aleksandar Milošević, urolog.

Inače, proso je jedna od najpoznatijih žitarica koja poseduje visoku hranljivu vrednost i lekovita svojstva.

Recept za uklanjanje kamena iz bubrega je jednostavan, a podrazumeva da uveče jednu čašu (200 grama) prosa isperete u toploj vodi. Naspite proso u veću teglu (od 3 litra) i prelijte dve trećine tegle vrućom prokuvanom vodom. Poklopite, dobro promućkajte, umotajte u nešto toplo i ostavite da prenoći. Ujutru ponovo promućkajte. Primetićete belu, mutnu tečnost u tegli, e, to je vaš lek!

Izlijte tu tečnost iz tegle u drugi sud. Pijte u toku dana bez ograničenja, u bilo kojoj količini, kad god poželite. Proso nemojte bacati.

Priprema se uveče, a pije sutradan. Ovu tečnost treba piti 10 do 15 dana. Nakon toga kamen će se rastopiti i izaći zajedno sa urinom, a bubrezi su očišćeni od peska, sluzi i kamenja. Eliminisana je upala, obnovljeno je tkivo bubrega i organa urinarnog trakta.

Takođe, možete skuvati zdravu kašu koja je praktična za doručak, a sastoji se od jedne čaše prosa i tri čaše vode i kuva se oko 15 minuta.