Da li je moguće uneti previše vitamina D u organizam?


IZVOR: telegraf.rs, republika.rs - 15.11.2020 | 01:25


Poznato je da je za zdravlje našeg organizma neophodan dovoljan unos vitamina, najpre putem odabira adekvatnih namirnica, a ponekad i putem određenih suplemeneta koji se koriste kao dodatak ishrani.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Vitamin D često nazivaju i "vitaminom sunca" jer se stvara u telu tokom izlaganja sunčevoj svetlosti. Međutim od oktobra do marta, kako dani postaju kraći i tmurniji neophodno je da unosimo ovaj vitamin u obliku određenih suplemenata, i putem hrane poput masne ribe, crvenog mesa, mleka i jaja.

Nedostatak vitamina D može dovesti do deformacija kostiju kod dece ili bolova u kostima kod odraslih.

- Ovaj vitamin je telu potreban da bi se borio protiv bezbroj zdravstvenih problema, a nedavna istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti faktor koji doprinosi respiratornim infekcijama poput kovida 19 - kaže nutricionistkinja Elizabet Stjuart

Elizabet je primetila da je veoma teško dobiti vitamin D samo ishranom, jer masna riba, pečurke i druga hrana koja sadrži vitamin sadrže vrlo mali nivo hranljivih sastojaka.

- Zbog toga je toliko važno, posebno u ovo doba godine, baviti se dopunjavanjem vitamina D i ove vesti treba da podstaknu ljude da to dodatno istraže - savetuje ona.

Koliko vitamina D nam je potrebno?

Preporučuje se dodavanje 10 mirkograma vitamina D dnevno od oktobra do marta, tokom tamnijih meseci.

- Vitamin D je vitamin rastvorljiv u mastima, što znači da ga za najbolju apsorpciju treba konzumirati sa hranom bogatom masnoćama - kaže Elizabet.

Bebama do 1 godine potrebno je 8,5 do 10 mikrograma vitamina D dnevno.

Deci od 1 godine i odraslima je potrebno 10 mikrograma vitamina D dnevno.

Mikrogram je 1.000 puta manji od miligrama (mg).

Da li je moguće uneti previše vitamina D?

Možete uneti previše vitamina D i to može biti opasno.

Svetska zdravstvena organizacija objašnjava da konzumiranjem previše dodataka vitamina D može doći do prevelike količine kalcijuma u telu. Ovo može oslabiti kosti, te oštetiti bubrege i srce.

Svi odrasli i deca uzrasta između 11 i 18 godina nikada ne smeju da konzumiraju više od 100 mikrograma vitamina D dnevno.

Deca starosti između jedne i 10 godina ne bi trebalo da konzumiraju više od 50 mikrograma dnevno, a novorođenčad mlađa od 12 meseci ne bi trebalo da uzimaju više od 25 mikrograma dnevno.

Ako vam je lekar preporučio da uzmete drugu količinu od gore preporučene, sledite njegov savet.