Hladne ruke mogu da budu simptom koji ukazuje na OVU bolest!


IZVOR: Republika - 03.11.2020 | 02:25


Prepoznavanje znakova koji upućuju na hormonski poremećaj je ključ održavanja zdravog životnog načina života, jer hormoni igraju veoma značajnu ulogu u svakom aspektu života.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Međutim, simptomi mogu biti nejasni i obično se javljaju u grupama, a to može biti problem.

- Baš poput mrava, nikad se ne javlja samo jedan - rekla je lekarka Kjurin Danston za Mind Body Green. Ova doktorka je inače izgubila 45 kilograma nakon što je dovela u red svoje hormone, a kao najjasniji simptom navela je hladne ruke i noge, odnosno telesnu temperaturu koja je niža od proseka za jedan stepen.

Foto: pexels.com

Foto: Ilustracija

Hladniji dani mogu da ukažu i na poremećaj štitne žlezde.

- Ova žlezda je poput baterije za telo i određuje brzinu kojom telo sagoreva gorivo. Štitna žlezda govori vašem telu da otvori masnoće i sagori gorivo. Taj hormon ide u sve vaše ćelije i govori im kako da iskoriste gorivo za funkcionisanje - slikovito je opisala lekarka.

Dakle, kada patite od usporenog rada štitnjače, ona ne obavlja taj zadatak kako bi trebalo.

- Vaše ćelije će biti usporene, kao da ne žele da ustanu iz kreveta - objasnila je Danston, te dodala da se javlja osećaj umora, slabe cirkulacije, kao i da teže hodate.

Jedno istraživanje pokazalo je da je 40 posto ispitanika s hipotireozom je osetljivije na hladnoću.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Jasniji simptomi

Ne mora da znači da su hladne ruke i noge posledica hormonalnog disbalansa. Loša cirkulacija nastaje zbog više razloga, a neki od njih nisu povezani s hormonima.

Ali, Danston upozorava na neke očiglednije simptome.

- Na primer, ako nikako ne možete da smršate i pored velikog truda, te imate problema sa spavanjem, gubitkom kose, hladnim rukama i nogama i anksiozni ste, onda bi trebalo da proverite svoje hormone i štitnjaču - objašnjava.

Hladne ruke i noge samo su jedan od načina na koji se manifestuje hormonalni disbalans, a simptomi su obično nejasni i mnogobrojni. Ali, ako ste iskusili neke od ovih simptoma povezanih s manjkom energije, trebalo bi da odete na pregled štitnjače.