NIKAD GA NE ČISTIMO, A PUN JE GRINJA! Evo kako brzo i lako očistiti dušek


IZVOR: Republika - 20.08.2020 | 10:25


Ako u poslednje vreme niste razmišljali o čišćenju dušeka na kome provodite svako veče, od šest do osam sati, počnite polako.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija


Direktorka američkog "Good Housekeeping" instituta Karolin Forte odlučila je da nam otkrije tajnu čistog dušeka bez mrlja, znoja i prašine.

Pridržavajte se sledećih saveta i dovoljno je da tri puta godišnje očistite mesto na kome spavate i osetićete neverovatnu svežinu!

1. OČISTITE PRAŠINU

Najlakši način uklanjanja prašine je upotreba usisivača. Ukoliko nemate onaj mali dodatak za čišćenje nameštaja, možete da usisate i bez njega, i to bez problema. Inače, ako neko od ukućana pati od alergije, dušek na kome spava trebalo bi usisavati što češće, a ne samo tri puta godišnje.
Pređite preko cele površine dušeka, crevo pritisnite što jače uz njega kako biste izvukli svu prašinu ispod tkanine.

 
$bp("Brid_97918658", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"238"});

Ukoliko slučajno imate peglu za vertikalno peglanje, pređite preko dušeka tako da mlaz pare bude što bliži tkanini. Grinje koje vreba sa prašnjavog dušeka nema šansu u borbi s parom pegle, budite sigurni da je vaš ležaj sada spreman za sledeći korak u čišćenju.

Prljavština na kauču je prošlost

Foto: pixabay.com

Kauč u dnevnoj sobi definitivno je jedno od mesta u kući gde se prljavština i prašina najviše skupljaju, a da biste očistili nameštaj od mikrovlakana, potreban vam je alkohol, sunđer, raspršivač i mekša četka za ribanje.

Sipajte alkohol u bocu, poprskajte nameštaj na kritičnim mestima, a zatim brzim pokretima izribajte kauč sunđerom. Nakon toga, išč etkajte četkom i vaš nameštaj je čist.

2. OČISTITE FLEKE

Ako kućni ljubimci spavaju sa vama, često se znojite u toku sna ili obedujete u krevetu, moguće da na dušeku već imate više od jedne fleke. Sve je u redu ako odmah uočite mrlju, prebrišete i problem je rešen. Međutim, ako se fleka zapati na dušeku, tkanina upije i najmanju kap, onda je vreme da razmišljate o sredstvima za uklanjanje nečistoća.

 
$bp("Brid_97918692", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});

Jedno od njih možete da napravite i sami tako što ćete pomešati hidrogen-peroksid s mlakom vodom u istoj razmeri i dodati pola kašičice deterdženta za sudove. Sipajte ovaj rastvor u raspršivač i poprskajte dušek. Nakon toga prekrijte problematično mesto ili ceo dušek frotirnim prekrivačem i ostavite da sredstvo deluje 30 minuta. Nakon toga isprskajte dušek običnom vodom i sačekajte da se osuši.

3. UBIJTE MIRISE I OSVEŽITE

Da biste dušek osvežili i neutralisali neprijatne mirise, pospite sodu bikarbonu po njemu, lagano iščetkajte tkaninu i nakon 15 minuta usisajte prah.