Stari japanski narodni lek za bujnu kosu koji možete koristiti umesto regeneratora


IZVOR: Republika - 03.06.2020 | 14:28


Blagotvorna svojstva pirinča istočnjačkim narodima poznata je od davnina. Jedna stvar zauzima posebno mesto, kao napitak ili kao kozmetičko sredstvo, o čijem efektima svedoči i neopisiva lepota japanskih gejši.

Foto: Photo by sean Kong on Unsplash

Foto: Ilustracija

Reč je o pirinčanoj vodi koja je puna skroba i izuzetno hranljiva za kosu i kožu glave. Naime, ovaj sekundarni proizvod kuvanja pirinča u sebi sadrži i brojne vitamine koji doprinose boljoj ishrani i čini kosu jačom, bujnijom i sjajnom.

- Voda od pirinča je bogata skrobom. Skrob dodaje snagu, pojačava hidrataciju i umanjuje pojavu - ističe dermatolog Džošua Zajhner.

Ona dodaje i da pirinčana voda sadrži brojne aktivne sastojke kao što su aminokiseline i antioksidansi koji neutrališu slobodne radikale. Pojava ovih oksidativnih supstanci na kosi ili koži glave oštećuje dlaku koja postaje krhka, lomi se i na kraju otpada.

 

 

Ono što je posebno važno kod pirinčane vode jeste da ona sadrži i aktivni sastojak inozitol, koji je ključan za jačanje vlasi već oštećene kose.

- Voda od prinča može redovno da se koristiti, baš kao što biste koristili i balzam ili regenerator za kosu. Nanesite je na tek opranu kosu i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre ispiranja. Nakon toga možete naneti i balzam - kaže Zajhner.

 

 

Pirinčana voda lako se priprema. U jedan sud stavite 3 kašike pirinča i prelijte sa 2 šolje vode. Vodu ostavite da vri 20-30 minuta i nemojte je soliti ili dodavati ulje. Nakon što voda postane mlečno bela, procedite je u posebnu posudu i ostavite da se ohladi. Pored nanošenja na kosu, pirinčanu vodu možete da pijete jer je odličan napitak za povraćaj energije zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.