Na dijeti ste i gladujete? Napitak od cimeta i vode olakšaće vam muke


IZVOR: Republika - 16.12.2019 | 05:15


Cimet je začin koji se dobija od drveta istog naziva koje potiče sa ostrva Šri Lanke. Predstavlja odličan izvor kalcijuma, kalijuma, cinka i bakra, a takođe je i najbolji prirodni lek u borbi protiv dijabetsa. Osobe koje su na dijetalnom režimu ishrane trebalo bi da ga što češće koriste u ishrani, jer doprinosi mršavljenju, jačanju organizma i očuvanju imunog sistema.

Foto: Photo by Gaby Dyson on Unsplash

Foto: Ilustracija

Cimet je zimzeleno drvo koje raste 10-15 metara u vis, a začin koji se dobija od korena ovog drveta predstavlja bograt izvor minerala, zbog toga, mnogi nutricionisti smatraju da je vredniji od zlata. 

Odličan je u borbi protiv dijabetasa jer reguliše nivo šećera u krvi. Zbog ove osobine, ukoliko ste na dijeti, cimet će doprineti da se osećate sitim i izbegnete glad. S obzirom na to da tokom dijetalne ishrane unosite manje kalorija, što može da rezultuje nervozom, njegov prijatan miris doprinosi boljem radu mozga i opuštanju nervnog sistema.

Ovaj jednostavan napitak od cimeta i ključale vode doprineće da kroz redukovanu ishranu prođete što bezbolnije:

- Pola kašičice cimeta prelijte šoljom ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata.

- Kad se ohladi, dodajte kašiku meda. Pola šolje popijte neposredno pred spavanje, a drugu polovinu poklopite i ostavite u frižider.

- Ujutro, na prazan stomak, popijte preostalu količinu napitka, ali nipošto ga nemojte podgrevati - uzmite ga hladnog ili ostavite da se ugreje na sobnoj temperaturi.

Sa ovim napitkom imaćete osećaj svežine i dodatne snage jer ćete zaboraviti na glad. Sa druge strane, unećete dovoljno minerala u vaš organizam i telo neće patiti zbog nedostatka hrane.