ISTINA O VEŠTAČKIM ZASLAĐIVAČIMA: Da li nam štete ili su dobri za zdravlje?


IZVOR: Republika - 20.01.2019 | 05:15


Od veštačkih zaslađivača koji se najčešće koriste kao zamena za šećer nema neke velike koristi, ali ni štete, tvrde naučnici.

Foto: pixabay.com

Analizu mnogobrojnih istraživanja na tu temu naručila je Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kako bi sastavila smernice za upotrebu veštačkih zaslađivača, poput stevije i aspartama.

- Nažalost, nemamo dovoljno podataka za konačne zaključke o tomu koriste li ili štete organizmu veštački zaslađivači -  kazao je naučnik Joerg Mirpol sa univerziteta u Frajburgu.

- Iako je mnogo naučnih radova na tu temu, u njima nema mnogo konzistentnosti.

Ujedno, dodao je, većina tih istraživanja nije bila opsežna, zbog čega smatra da je potrebno "tu temu bolje istražiti".

Mirpol i kolege analizirali su učinak veštačkih zaslađivača na važna zdravstvena pitanja poput telesne težine i nivo šećera u krvi. Kao izvore su naveli 56 studija o toj temi. Zaključke su objavili u časopisu BMJ.

Neke manje studije upućivale su na to da je korištenje veštačkih zaslađivača malo poboljšalo indeks telesne mase (BMI) korisnika i donekle im smanjilo nivo šećera u krvi.

Podaci o 318 učesnika istraživanja pokazali su da su korištenjem veštačkih zaslađivača dnevno unosili 254 kalorije manje od onih koji su konzumirali šećer, a istovremeno je to rezultiralo gubitkom telesne težine u iznosu od nešto manje od pola kilograma.

Premda su različite studije upućivale na opasnosti veštačkih zaslađivača, sveukupan je zaključak da je ključ njihova korištenja u umerenosti i u količini. Ako se veštački zaslađivači konzumiraju u preporučenim količinama, opasnosti za zdravlje nema.

Mišel Pfar, američka nutricionistkinja savetuje da se u nastojanju da se izgubi telesna težina puno bolje okrenuti voću i povrću i nemasnoj hrani. Veštačkii zaslađivači mogu koristiti eventualno onima koji piju mnogo gaziranih i zaslađenih napitaka, rekla je Pfar.

- Za veliku većinu ljudi verovatno nema neke velike koristi od veštačkih zaslađivača - komentisao je Aziz Alkatib, kardiolog u detroitskoj bolnici.

- Ali za pojedince koji konzumiraju mnogo šećera, posebno u obliku gaziranih pića, nekalorični veštačkii zaslađivači verovatno su zdravija opcija - rekao je.

Dakle, kafu možete zasladiti običnim šećerom jer jedna vrećica sadrži svega 15 kalorija, što ne bi trebalo predstavljati problem ako je ostatak vaše ishrane uravnotežen i ne sadrži puno dodanih šećera.

U prilog ovom savetu ide i činjenica da je preporučena dnevna količina šećera 25 grama, dok jedna vrećica sadrži svega 5 grama. Ako su veštački zaslađivači još uvek vaš izbor, pripazite da ne preterate s unosom šećera kada je reč o ostalim obrocima.