SRPSKI ONKOLOG SE OŠIŠAO ZBOG PACIJENTKINJE: "Uzeo sam makaze i došao u vizitu da im pokažem OVO"


IZVOR: Nevena Jakovljević - 03.04.2024 | 15:15


Vladimir Kovčin je srpski onkolog koji je svoje pacijente hteo da nauči važnu lekciju.

Foto: YouTube/K1 Televizija
SRPSKI ONKOLOG SE OŠIŠAO ZBOG PACIJENTKINJE: "Uzeo sam makaze i došao u vizitu da im pokažem OVO"

U proteklih 10 godina, broj obolelih od raka gotovo se udvostručio, a među pacijentima se primećuje i sve veći broj mladih. Dr Vladimir Kovčin, onkolog, ističe važnost podrške porodice, prijatelja i lekara tokom lečenja. Kako bi pružio dodatnu podršku svojim pacijentima, dr Kovčin je jednom prilikom odlučio da se ošiša do glave i došao je u vizitu kako bi im pokazao da je gubitak kose beznačajan u poređenju sa izazovima lečenja. 

- Strah od nepoznatog jedan je od najvećih strahova kod ljudi i dešava se da podrška najmilijih izostane. Međutim, za taj proces izlečenja neophodna je podrška porodice, prijatelja, čak i lekara. Ja se sećam, kada sam počeo da radim, koliko je teško, recimo mladim pacijentima, da ostanu bez kose. Nisam znao šta da radim, uzeo sam i ošišao se do glave i sledećeg dana došao u vizitu da im pokažem da je to bezveze i da će kosa porasti, ali da je bitno da se izbore sa tom svojom bolešću - otkrio je dr Kovčin.

Rast broja obolelih od raka: Statistički podaci

Interesantni statistički podaci ukazuju da se svake godine beleži između 5 i 7 procenata više novootkrivenih karcinoma, što na godišnjem nivou znači značajan porast. Dr Kovčin objašnjava da je ovo delimično posledica modernog načina života, naglašavajući da su karcinomi postali mnogo češći u poslednjih 100 godina. Kao jedan od faktora koji doprinose ovom trendu, navodi se industrijska revolucija, promene u ishrani i sve veće korišćenje brze hrane.

Foto: Youtube/ K1 Televizija

Vladimir Kovčin se ošišao zbog pacijentkinje


Iskustvo pacijentkinje

Violeta Bihorac, koja je pre tri godine saznala da boluje od agresivnog karcinoma dojke, podelila je svoje iskustvo u emisiji na Prva TV. Naglasila je da je saznanje o bolesti bilo veoma teško za nju i njenu porodicu, ali je istakla neophodnost podrške i humora kroz ceo proces lečenja. Njen suprug je bio neizmerna podrška, a zajedno su naučili da kroz šalu i humor lakše podnesu izazove sa kojima su se suočavali. Violeta je istakla koliko je važno da živi kako želi svaki dan maksimalno, kao i podrška koju je dobijala od svoje porodice i prijatelja, piše "Mondo".
 

BONUS VIDEO: