PET "KANCELARIJSKIH JELA" UNIŠTAVA ZUBE: Izbegavajte ih u širokom luku jer ubrzavaju stvaranje karijesa


IZVOR: N.J. - 18.09.2023 | 11:20


Ovih pet namirnica najčešće konzumiramo u kancelariji kao obrok, a uništavaju zube!

Foto: Shutterstock
PET "KANCELARIJSKIH JELA" UNIŠTAVA ZUBE: Izbegavajte ih u širokom luku jer ubrzavaju stvaranje karijesa

Ono što jedete u kancaleriji dugoročno može ugroziti vaše zube. Stomatolog doktor Khaled Kasem otkrio je da neke namirnice imaju veći uticaj na zdravlje zuba i mogu da uzrokuju karijes. Opšta preporuka je da pre sendviča jedete povrće, a nakon jela obavezno oprati zube što može biti nezgodno ako radite u  kancelariji.

Doktor objašnjava šta se najčešće jede i pije u kancelariji, i daje zdravije zamene.

Čaj

Ovo može biti klasični, naizgled bezopasni popodnevni odmor u kom svako od nas uživa. Ali, ako ne ograničite konzumiranje čaj je loš po oralno zdravlje.

- Čajevi ili kafa uz doručak su uzrok mrlja na zubima, a limun ili med dodati biljnim čajevima utiču na eroziju gleđi. Zamenite čaj i kafu onim bez šećera ili nezaslađenim kako biste zaštitili svoje zube - objašnjava on.

Foto: YouTube/ Moja kuhinja Tanja

Čaj u šolji

Ovseno mleko

Iako ovseno mleko možda ne šteti aktivno vašim zubima, ovom mlečnom napitku nedostaju sastojci koji štite od karijesa.

- Ako vam je ovseno mleko neophodna zamena, onda svakako nadoknadite proteine ​​i vitamine koje ćete izgubiti.

Rođendanska torta

Iako je ovo lep gest prema kolegi, slatkiši štete zubima.

- Lepljivi plak na vašim zubima hrani se šećerom, stvarajući kiselinu koja na kraju uzrokuje karijes. Nakon slatkiša operite zube ili ih isperite kako biste oprali ostatke sa zuba.

Foto: Shutterstock

Čokoladna torta

Sušeno voće

Čak i kada želite da izaberete zdravije opcije jer sedite u kancaleriji, sušeno voće nije dobra opcija.  Umesto sušenog, uzmite sveže jer čisti bakterije koje stvaraju neprijatan zadah.

Foto: pixabay.com

Urme

Banane

Banane sadrže više hranjivih materija i vitamina, imaju visok udeo šećera i sadržaj glukoze, fruktoze i saharoze. To su vrste šećera koje se uglavnom nalaze u voću i povrću, ali se mogu dodati i prerađenoj hrani.

- U malim dozama, banane su potpuno dobre, ali svakako operite i isperite zube nakon konzumacije kako biste uklonile sve ostatke hrane koji bi se mogli razgraditi u šećere i uzrokovati oralne zdravstvene probleme - završio je on za "Miror".

BONUS VIDEO: