LEKARI SU PROUČAVALI OSOBE KOJE NE DORUČKUJU I VIDELI OPASNU RAZLIKU: Ako preskačete ovaj obrok spadate u RIZIČNU GRUPU


IZVOR: N.J. - 28.07.2023 | 11:10


Znate li šta se dešava kada preskočite doručak?

Foto: pexels.com
LEKARI SU PROUČAVALI OSOBE KOJE NE DORUČKUJU I VIDELI OPASNU RAZLIKU: Ako preskačete ovaj obrok spadate u RIZIČNU GRUPU

Ljudi imaju različite navike, neki prvo popiju kafu ujutru pa onda doručkuju, drugi više vole da pojedu obilno jelo pa da se zaslade ili popiju jutarnji napitak. Sve je individualno, ali šta je zdravije i bolje?

Mnogo je onih koji preskaču doručak ujutru, a razlozi su mnogobrojni. Neki jednostavno ne osećaju glad, drugi su imali obrok veče pre... Isto, ima i onih koji ne stižu da uzmu svoj obrok jer stalno negde žure. Ipak, stvarnost nije tako lepa. Preskakanje obroka skraćuje životni vek, piše "Mondo".

Doktori Nedra Belok i Lester Breslou su među prvim istraživačima koji su otkrili kojih sedam navika utiče na dužinu života ljudi.

U istraživanju je učestvovalo oko 7000 ljudi koji žive u Kaliforniji,  kod kojih su utvrdili da postoji 7 faktora koji produžuju životni vek. Redovno doručkovanje našlo se na listi stvari koje produžuju životni vek.

Oni koji nisu redovno doručkovali imali su 50 odsto povećan rizik od smrti u poređenju sa onima koje su redovno doručkovali. Isto, zanimljivo je da je u ovoj grupi koju su činili stariji Amerikanci, dug životni vek zavisi od doručkovanja, uzdržavanja od cigareta i redovne fizičke aktivnosti. Zabluda je da ako ne doručkujete - mršavite!

Foto: pexels.com

Doručak - jaja, avokado i borovnice na tanjiru

Još jedna korist od doručkovanja

Odrasle osobe mogu da smanje rizik od infarkta redovnim doručkovanjem. Krvne pločice, telesne ćelije za zgrušavanje krvi, postaju "lepljivije" ujutru pre doručka. To povećava težnju ka formiranju krvnog ugruška tokom jutarnjih časova, piše Hayat.ba. Ako se takav ugrušak javi u srčanim krvnim sudovima, rezultat je infarkt. Šta to znači?

Većina srčanih udara desi se između 7 i 12 sati pre podne, zato doručak može pomoći da krvne pločice budu lepljive u manjoj meri i tako se smanjuje rizik od srčanog udara.

BONUS VIDEO: