DOKTORKA VESNA OTKRIVA KOJI JE JEDINI PRAVI NAČIN ODRŽAVANJA VAGINALNE HIGIJENE: Sve zavisi od ovog faktora – Rešava i nedoumicu da li je samo voda dovoljna


IZVOR: N.J. - 18.03.2023 | 19:13


Ginekolog je konačno rešio sve nedoumice - kada kupku smete da koristite, kakva treba da bude i da li je voda dovoljna za pranje intimne regije.

Foto: pexels.com
DOKTORKA VESNA OTKRIVA KOJI JE JEDINI PRAVI NAČIN ODRŽAVANJA VAGINALNE HIGIJENE: Sve zavisi od ovog faktora – Rešava i nedoumicu da li je samo voda dovoljna

Sve je veća rasprava oko proizvoda za negu intimne zone. Dok jedni tvrde da je potrebno koristiti blage kupke, drugi ističu da je jedini i pravi izbor samo voda. Doktorka Vesna Tešić ginekolog rešila je tu nedoumicu u zavisnosti od toga da li ste u menopauzi.

- Zavisi da li je žena u generativnom periodu ili u menopauzi, tako se mora prilagoditi sredstvo. Sredstva za generativni period su jačeg sastava i važno je da sadrže mlečnu kiselinu koja štiti od infekcija.  Ako ste u menopauzi trebalo bi da koristite blaža sredstva za kožu spoljnih genitalnih organa. Zbog nedostatka hormona pre svega estrogena, ta koža se istanjuje, podložna je infekcijama. Treba voditi računa pri kupovini - rekla je ona u emisiji “RTS Ordinacija“.

Ginekolog savetuje da se ne kupuju sredstva sa parabenom, veruje se da su štetna i toksična, dok su proizvodi na nivou žalfije i kantarionovog ulja dobar izbor. Doktorka takođe razbija mit da je dovoljno  ženske genitalije održavati samo vodom.

Foto: YouTube/ RTS Ordinacija

Doktorka u emisiji objašnjava sve o intimnom zdravlju

- Nije ni voda kao nekada toliko čista i bistra kada smo misili da može da leči u nekim slučajevima, ali da, nije dovoljna - poručuje doktorka.

S obzirom na to da su neke kupke baš na bazi mlečne kiseline, podsetićemo da su bake pre koristile kiselo mleko i praktično time održavale intimnu higijenu.

- Ranije su bake imale određene rituale, zaista su koristile mlečnu kiselinu, koristile su kiselo mleko da bi održavale PH vrednost vagine, kao i kantarionovo ulje i žalfiju i to je do 80ih godina bilo rasprostranjeno. Nije greška koristiti kiselo mleko, sada imate i tablete koje su proizvodene u farmaceutskoj industriji i na bazi su mlečne kiseline koje su delotvorne i dobre - objasnila je doktorka.

BONUS VIDEO: