AKO SIMPTOMI TRAJU DVE NEDELJE, MORATE KOD LEKARA! Svi misle da je PREHLADA, a može biti i RAK GRLA!


IZVOR: N.J. - 16.03.2023 | 10:12


Simptomi se razlikuju od mesta gde se nalazi rak grla.

Foto: Shutterstok
AKO SIMPTOMI TRAJU DVE NEDELJE, MORATE KOD LEKARA! Svi misle da je PREHLADA, a može biti i RAK GRLA!

Prema podacima u Srbiji godišnje od raka grla oboli 400 do 500 ljudi. Rak grla je karcinom koji se razvija u grlu ili u larinksu (govornom aparatu). Počinje tako što zahvata pljosnate ćelije sluzokože koji se normalno nalaze oblažući sloj grla.

Tumor može da se nalazi iznad glasnih žica, kada se naziva supraglotisnim, u njihovom nivou, što je glotisni tumor, i supglotisno, odnosno ispod nivoa glasnih žica. Uz to, postoje još: nazofaringalni kancer (maligni tumor nazofarinksa, šupljine koja povezuje zadnji deo nosa sa grlom), orofaringealni i hipofaringealni.

Foto: pixabay.com

Ženu boli grlo

Zašto nastaje rak grla?

Jedan od razloga je pušenje, a drugo je kada promuklost ne shvatamo ozbiljno. Poznato je da se rak grla javlja kada ćelije koje ulaze u sastav njegovog tkiva mutiraju, a ove mutacije potom izazivaju nekontrolisan i abnormalan rast ćelija, koje dalje formiraju tkivo tumora. 

Pored navendenih faktora rizika, imamo i konzumiranje alkohola, ishrana gde nema dovoljno voća i povrća,  izloženost organizma toksičnim supstancama, porodična istorija bolesti, višegodišnja gastroezofagalna refluksna bolest (GERD), brojne virusne infekcije, uključujući infekciju humanim papiloma virusom (HPV) i Epštajn-Bar virusom, koji je izazivač infektivne mononukleoze...

Češće obole muškarci i to stariji od 60 godina, a mnogo ređe muškarci koji su mlađi od 40. 

Foto: Shutterstock

Bol u grlu

Simptomi raka grla

U slučaju glotisnog kancera, javlja se neprestana promuklost, zahvaljujući čemu se ovo oboljenje dijagnostikuje već u ranom stadijumu i povećava šansu za izlečenje. Međutim, kada se tumor nalazi iznad ili ispod glasnih žica, simptomi se javljaju nešto kasnije, nakon što bolest već odmakne i zahvati lokalne limfne čvorove, pa je lečenje otežano.

Pored simptoma promuklosti, postoje još neki:

Otežano gutanje
Izrasline na vratu, koje nekad mogu da se napipaju, a nekad čak i da se vide golim okom
Uporne ranice
Bol u uhu
Otežano disanje
Manjak apetita, naglo mršavljenje
Generalna slabost organizma

Kada bi trebalo da idete kod lekara?

Ako osećate simptome otprilike dve do tri nedelje, morate otići kod lekara i proveriti o čemu se radi piše "Najžena".

BONUS VIDEO: