PREŽDERAVANJE, PA DIJETA? Gastroenterolog upozorava: Tokom praznika pravimo ovu grešku sa hranom, zbog toga ljudi završavaju na operacionom stolu!


IZVOR: Republika - 20.04.2022 | 04:30


Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike.

Foto: youtube.com/RTS Mira Adanja Polak Ekskluzivno - Zvanični kanal
PREŽDERAVANJE, PA DIJETA? Gastroenterolog upozorava: Tokom praznika pravimo ovu grešku sa hranom, zbog toga ljudi završavaju na operacionom stolu!

Vreme praznika obično je vreme opuštanja, dugotrajnog sedenja za porodičnim stolom i druženja uz masnu i tešku hranu. Testa, kolači, ruska salata i pečenje, i ovog će se Uskrsa tako naći na stolovima mnogih. Posledice preedanja i slabe fizičke aktivnosti manifestovaće se kroz konstipaciju, dijareju, nadutost, bolove ili grčeve u trbuhu.

Gastroenterolog prof. dr Radoje Doder pričao je pred prošlogodišnje praznike na Prvoj o problemima koje može izazvati teža ishrana, zbog kojih pacijenti na VMA završavaju i na operacionom stolu!

Prof. dr Doder, ugledni gastroenterolog, ranije je objasnio kada je najbolje piti vodu a sada kazao da nema smisla da se prejedamo tokom praznika i mislimo da ćemo "brzinskom" dijetom rešiti probleme, kojih bude neočekivano mnogo.

- Ako te kalorije unete tokom obroka ne potrošimo, pravimo grešku, ne treba se zanositi da ćemo za vreme praznika uživati, a onda ćemo posle toga na dijetu, ne može tako. Od početka treba imati plan, a ne dozvoliti da hrana upravlja našim životom - upozorio je prof. dr Doder.

Foto: Tanjug/D.ANIČIĆ

Kalorije se nakon obroka moraju trošiti

Broj poziva je uvek povećan na gastroenterologiji posle praznika, rekao je on.

- Mi objašnjavamo pacijentima koji su već u riziku da će teška hrana, masna ili preterivanje, izazvati veći broj pankreatita, upaljenih žučnih kesa i operacija. Tu se apsolutno ništa ne menja već godinama, praznici su za ove organe izazov - rekao je on.

Mogu li jaja kod pacijenata sa gastritisom da izazovu problem, koliko jaja smemo dnevno da pojedemo?

- Jaja su simbol života za Uskrs, i mogu se konzumirati u pristojnoj a ne preteranoj količini. Zavisi kako unosimo proteine, možemo i do šest jaja ako će to biti jedini proteini. Ako unosimo i meso, preko dva jaja ne bi trebalo ići. Ne treba potiskivati raznovrsnost u ishrani, optimalno je uneti dva a ne preterivati s jajima - rekao je on.

Foto: printskrin/instagram/kuvanje sa ninom

Ne treba preterivati s jajima

Šta se dešava kada naglo pređemo na mrsnu hranu?

- Ne smete naglo da pređete sa posta na mrsno, ako imate kamen u žučnoj kesi, zapušiće puteve, dobićete žuticu, takvi pacijenti nekada moraju i na operaciju. Taj prelazak uvek mora biti postepen, ne sme hrana da bude pripremana na masti, zapržena, trebalo bi da je barena ili na nezasićenim mastima - rekao je on.

- Nadutost je česta i pre i posle praznika, zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško vari ne bi trebalo da se unosi, remeti i bakterije u organizmu koji potom zadržava gasove i stvara neprijatan osećaj ili bol - zaključio je on.

BONUS VIDEO: