ZDRAVSTVENE PREDNOSTI OVOG VOĆA SU NEMERLJIVE! Leči bezbroj bolesti, a vrlo je povoljno i ima ga u svakoj prodavnici!


IZVOR: Informer, Republika - 24.12.2020 | 12:04


Svi smo upoznati sa zdravstvenim prednostima konzumiranja ovog voća, ali da li ste znali da je njegovo seme isto tako lekovito?

Foto: pixabay.com

Reč je o semenu grejpfruta.

Iz semena grejpa se cedi ekstrakt koji ima lekovita svojstva. 

Ekstrakt semena grejpa se koristi u domaćinstvu (sprečava razvoj plesni i bakterija, dezinfikuje vodu, bori se protiv parazita i mikroba u stočnoj hrani), ali i za ličnu higijenu.

Među korisnim kvalitetima semena grejpa izdvaja se to da on deluje antiinflamatorno i antimikrobno, kao i da je dobar antioksidant.

Navedena lekovita svojstva proizvoda omogućavaju da se ekstrakt semenki grejpa smatra univerzalnim prirodnim lekom protiv širokog spektra bolesti.

Za varenje - značajan deo digestivnih poremećaja uzrokovan je brzim razvojem patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu. Sa ovim patologijama, antimikrobne sposobnosti semena grejpa će pomoći.

Protiv infekcija - Stručnjaci primećuju pozitivan efekat semena grejpa u lečenju infekcija urinarnog trakta. 5-6 semenki, ako se uzimaju 3 puta dnevno, ekvivalentno su efektu antibakterijskih lekova.

Protiv kandide - kandida raste u digestivnom traktu, uzrokujući digestivne patologije. Ekstrakt semenki grejpa pokazao se efikasnim u ubijanju kandide. Proizvod se takođe koristi za lečenje gljivica na noktima. Ekstrakt se uzima oralno (prvo se morate obratiti lekaru) i primeniti na problematično područje. Rezultati istraživanja, objavljeni u Journal of Alternative and Complementary Medicine, ukazuju da ovaj ekstrakt ubija do 800 sojeva virusa i bakterija, 100 sojeva gljivica i raznih parazita.

 

Foto: pixabay.com

Za dijabetes - Za pacijente sa dijabetesom tipa II, prisustvo antioksidansa nazvanog naringenin u ovim semenu je izuzetno korisno, što povećava osetljivost ćelija na insulin. Ovaj antioksidans doprinosi korekciji težine koja je potrebna mnogim dijabetičarima.

Inhibitori određenih vrsta karcinoma - Liminoidi koji se nalaze u semenkama grejpa sprečavaju napredovanje određenih vrsta karcinoma. Ove bioaktivne supstance iz grupe fitonutrijenata stimulišu "loše" ćelije da se unište bez oštećenja "dobrih" ćelija.

Za mršavljenje -  Seme grejpa aktiviraju metabolizam i koriguje apetit, blagotvorno delujući na proces mršavljenja.

Protiv gingivitisa - Kao prirodni antibiotik, ekstrakt semenki grejpa koristi se u lečenju bolesti desni. U profilaktičke svrhe i za lečenje gingivitisa, seme treba slomiti i utrljati u desni.

 
$bp("Brid_08812312", {"id":"23088","width":"16","height":"9","carousel":"226"});
U kozmetici - Seme grejpa koriste se za negu i zaštitu kože pomoću njihovih sastavnih supstanci, i to: linolne kiseline, vitamina E, flavonoida, procijanidina. Procijanidini štite ćelije epiderme od oksidativnog stresa, povećavaju elastičnost i inhibiraju neželjeno starenje. Seme grejpa je  pokazao efikasnost u lečenju dermatoloških oboljenja izazvanih bakterijama, virusima itd. Seme grejpa može pomoći kod akni, ekcema, kandidijaze, bradavica, pa čak i lišajeva. Navedeni proizvod pomaže u jačanju korena kose, bori se protiv peruti, blagotvorno deluje na rast kose.