SUVA USTA, UMOR, BOL U ZGLOBOVIMA... OVO su znakovi da ne unosite DOVOLJNO vode u ORGANIZAM!


IZVOR: Republika - 01.08.2020 | 17:57


Da bi utažili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. No ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako čine veliku štetu svojem telu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

"Zadovoljna.hr" navodi neke od znakova da telu nedostaje vode.

1. Usta su suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usana, jezika i usne duplje. No ako vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidrirano. Jeste li ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliku ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica za telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

3. Oči su suve

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

Foto: Photo by rawpixel on Unsplash

Foto: Ilustracija

4. Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo da sprečimo neugodno trenje kostiju prilikom pravljenja svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manjak vode u telu automatski je povezan i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovito ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja daće telu gorivo da izdrži napore te smanjiti posledice treninga

6. Osećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je "pozajmljuje" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba oseća loše, te se sporije oporavlja od bolesti.

Nedostatak vode u telu manifestuje se kroz suvoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom u WC, ali i pojačanom glađu.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

7. Napadi gladi

Dehidriranost vara "mozak", pa on šalje signale telu kako je gladno. Napadi gladi hvataju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na telu.

8. Loša probava

Žgaravica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom u WC

Manjak vode u telu utječe i na potrebu mokrenja. Ako ne idete u WC barem četiri do sedam puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe na lošu hidrataciju tela.

10. Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i rezultira pojavom koja je starija nego što bi hronološki trebala biti.