SVE DOBROBITI LUBENICE: Ovo voće volimo zbog ukusa, ali ono ima i neverovatan uticaj na ZDRAVLJE


IZVOR: Republika - 09.07.2020 | 08:51


Ko je jednom probao lubenicu zna koliko je ukusna, ali malo se ljudi zapita ima li ona ikakve vrednosti kada je u pitanju zdravlje… Odgovor je potvrdan – lubenica u sebi skriva nutrijente, vitamine, minerale i antioksidante.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Glavni sastojak lubenice je voda i to čak 90 posto, što je čini izrazito korisnom za vruće letnje dane jer će sprečiti dehidraciju, a uz to je bez straha možete jesti ako ste na dijeti.

Lubenica sadrži antioksidante koji iz organizma uklanjaju molekule zvane slobodni radikali koje telo proizvodi prirodnim putem, a mogu se razviti i kao posledica pušenja, zagađenja ili stresa.

Previše slobodnih radikala u telu može uzrokovati štetu na nivou ćelija i dovesti do pojave raznih bolesti. Iako ih se delimično organizam može sam rešiti, potrebna je pomoć i u vidu ishrane. Lubenica je jedna od namirnica koje u tome pomažu, navodi "Ordinacija.hr".

Lubenicom protiv astme

Neki stručnjaci veruju da slobodni radikali doprinose razvoju astme, a prisustvo vitamina C u plućima može umanjiti rizik. Studije nisu potvrdile da uzimanje suplemenata vitamina C pomaže, ali ishrana bogata njime može pomoći. 150 grama lubenice pruža 12 mg vitamina C, što je oko 14 posto potrebnog dnevnog unosa.

Snižava krvni pritisak

U studiji sprovedenoj pre 8 godina stručnjaci su otkrili kako ekstrakt lubenice smanjuje krvni pritisak kod starijih osoba. Smatraju kako su za to odgovorni L-citrulina i L-arginine — dva antioksidanta koji se nalaze u lubenici. Likopen, još jedan antioksidant iz lubenice može da zaštiti od razvoja bolesti srca, a jedna je novija studija otkrila da se to događa zbog smanjenja upala povezanih s "dobrim" holesterolom. Fitosteroli su još jedan aktivni sastojak lubenice koji reguliraju loš holesterol, što će na kraju sprečiti razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Sprečava razvoj karcinoma

Američki Nacionalni Institut za rak i njihove smernice upućuju na to da slobodni radikali igraju veliku ulogu kada je u pitanju razvoj određene vrste karcinoma, a upravo oksidativni stres uzrokuje promene u ćelijama DNK.

Dijetalni antioksidanti u lubenici, poput vitamina C, mogu pomoći u sprečavanju razvoja karcinoma,  a neke su studije pokazale da se isto odnosi i na likopene koji su povezani s prevencijom razvoja raka prostate.

Podstiče redovnu stolicu

Sadrži puno vode i nešto vlakana a upravo će ti sastojci podstaći dobro probavno zdravlje i sprečiti zatvor.

Šta morate znati o cinku te vitaminima C i D u borbi protiv KOVID-a 19?

Hidratacija

Kako sadrži oko 90 posto vode, ona nudi elektrolite poput kalijuma, što je čini zdravim međuobrokom u vrućim letnjim danima. Svejedno je jedete li je sveže isečenu, u obliku soka ili zamrznutu – ona će uvek biti jednako zdrava.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Utiče na mozak i živčani sistem

Kolin je još jedan antioksidant koji se nalazi u lubenici, a utiče na:

  • Rad mišića
  • Pamćenje
  • Prenos impulsa unutar nervnog sistema
  • Rani razvoj mozga

Jedna teorija pojašnjava kako kolin može pomoći kod usporavanja razvoja Alchajmerove bolesti, ali ne postoji dovoljno dokaza.

Sprečava pojavu bola u mišićima

Lubenica i sok od lubenice mogu ublažiti bol i ubrzati oporavak kada su u pitanju bolni mišići. U studiji sprovedenoj 2017. godine, profesionalnim sportistima je ponuđen sok od lubenice s dodanim L-citrulinom 2 sata pre maratona, a oni su, za razliku od onih koji su dobili drugu tečnost prijavili da ih mišići manje bole 24- 72 sata nakon trke. Ne zna se bi li sok od lubenice bez dodatka pomogao.

Za lepšu kožu

Kako je puna vitamina C koji je telu potreban kako bi proizvodio kolagen koji je odgovoran za zdravlje ćelija i jak imunitet, lubenica je zaslužna i za dobar izgled. Bogata je i likopenom, sastojkom koji usporava proces starenja te čini "flekice" i sve ožiljke manje vidljivima.

Foto: pixabay.com

Foto: Ilustracija

Utiče na metabolizam

U studiji objavljenoj 2019. godine, u zaključcima stoji kako sastojci lubenice mogu poboljšati funkcije metabolizma, što uključuje i gojaznost. Istraživanje je sprovedeno nad 33 osobe koje su gojazne ili imaju višak kilograma te su morali konzumirati ili 300 grama lubenice u danu ili keks s malo kalorija, i tako 4 nedelje. Oni koji su jeli lubenicu izjavili su da su bili manje gladni od onih koji su jeli keks. Uz to su osobe koje su jele lubenicu nakon 4 nedelje imale:

  • Viši nivo antioksidanata u organizmu
  • Izgubili su nešto kilograma
  • Niži krvni pritisak

Deluje kao diuretik

Neke osobe koriste pripravke i lekove  kako bi iz organizma izbacili višak vode i soli, što može biti korisno ako imate problema s bubrezima, visokim pritiskom i ostalim stanjima. U studiji od pre 6 godina zaključeno je kako lubenica može biti jednako delotvorna kao i neke tablete. No, bez razgovora s doktorom, lekove nemojte zameniti lubenicom!