OTKRIVENO: Zašto nas psi ližu?


IZVOR: index.hr - 19.11.2017 | 03:15


Liže li vas pas često? Možda nešto želi da vam kaže, možda vam tako pokazuje ljubav. Rezultati istraživanja daju sedam mogućih razloga.

Foto: Privatna arhiva

Znaju da posle poljupca sledi poslastica

Lizanje kao oblik komunikacije među psima počinje kada dođu na svet. Majka štene lizanjem čisti i suši, a ako se rađaju slepi i gluvi, ukus je jedan od načina da se upoznaju s okolinom. Kako međusobno komuniciraju, tako i s ljudima. Lizanje može biti pozdrav, ali njime mogu pokazivati i dominaciju. 

Ponekad kada nas psi ližu žele hranu, takođe navika koju steknu kao bebe. Ližući mamu oko usta daju joj do znanja da su gladni pa slične znakove mogu slati i vama. Osim komunikacije i želje za hranom, psi vole da istražuju i jezik je jedan od organa koji često služi za to. 

Dobar primer je kada dođete kući i ako ste mazili neku drugu životinju, postoji šansa da će pas poželeti da istraži o kome se radi, a ujedno i da spere miris sa vas. Dobijanje pažnje je još jedan od razloga zašto vas pas liže. 

Nama se ponekad čini da dobijamo bezbroj poljubaca od njih, a oni dobro znaju da nakon poljupca sledi poslastica i to će iskoristiti. Tim poljupcima psi iskazuju ljubav i poštovanje prema ljudima. Ipak, iako je pas zdrav, ne preporučuje se da vas baš liže oko usta, jer jezikom vole da istražuju, a nikad ne znamo što su sve tačno "istražili" za vreme šetnje. 

Još jedna zanimljiva stvar jeste da vas pas više liže kada ste znojavi.