Mačak sa Sicilije izgubio je šape u nesreći, pa postao zvezda Instagrama


IZVOR: Republika - 25.01.2020 | 03:13


Šestogodišnji mačak po imenu Vito postao je internet senzacija. Ugrađene su mu dve proteze za zadnje noge koje su stradale kada ga je udario auto.

Foto: pixabay.com

Foto ilustracija

Vito ili Vituzo je mačak koji je doživeo amputaciju šapa. Nesreća se dogodila kada je sam napustio stan u Milanu, dok su njegove vlasnice bile na medenom mesecu.

Operacija ugradnje proteza na kosti životinja nisu imale mnogo uspeha u Italiji sve dok na red nije došao Vito. U ovakvim okolnostima životinje su najčeše uspavljivane, ali zahaljujući tehnologiji na hiljade njih dobiće novu priliku za život.

Vito je sada ponovo živahan, ponosno skakuće po kući i dvorištu, a nalozi na društvenim mrežama koje vode vlasnice Silvija i Linda doneli su mu ogromnu popularnost.

 

Ko je Vito?

Prelepi mačak dolazi iz grada Sen Vito Lo Kapo koji se nalazi na jugu Sicilije. Bio je u vlasništvu Silvijine majke, a posle njene smrti preselio se u Milano.

Silvija i Linda su se venčale u julu 2018. godine. Zbog poslovnih obaveza morale su da odlože medeni mesec za decembar. Kada su otišle na putovanje o Vitu je brinuo njihov prijatelj. Mačak je bez nadzora napustio kuću i auto ga je pregazio.

U nesreći je izgubio šapu, potom je zbog infekcije izgubio i drugu, pa je sve izgledalo kao da se bliži ono najgore. Ipak, Vito se oporavio od strašnih povreda, a veterinari su mu ugradili privremene šape i posvetili se traženju trajnog rešenja. Došli su na ideju da mu ugrade proteze po prinipu opruga, slično onim koje koriste sportisti.

Naredna operacija je bila uspešna, a Vito je počeo da se privikava na svoje nove proteze. Samo godinu dana kasnije on je potpuno ovladao veštinama penjanja, skače i trči u kući kao nekada.

Silvija i Linda su za BBC ispričale da ih je na ovaj korak inspirisala mačka iz Britanije po imenu Oskar koja je doživela sličnu sudbinu.