MINISTARKA NAM ZAKAZALA SASTANAK: Za veće kazne i primenu zakona!


IZVOR: Petar JANJIĆ - 11.01.2019 | 13:00


Ministarka Kuburović je održala obećanje dato Srpskom telegrafu. Naredne nedelje se sastajemo i razmotrićemo inicijativu o izmeni Krivičnog zakonika koju smo dostavili zajedno sa organizacijom ORCA.

Foto: pixabay.com

Da se primeni Zakon i kazne mučitelji

Naš cilj je pooštravanje postojećih kazni, ali i bolja primena Zakona o dobrobiti životinja. Predstavnici udruženja ORCA smatraju da bi bolje formulisanje i poznavanje propisa, kao i bolja koordinacija službi, doprinelo ostvarenju našeg cilja, a to ćemo istaći na sastanku u Ministarstvom pravde.

KOORDINACIJA NADLEŽNIH SLUŽBI

- Da bi se zakoni bolje sprovodili, formulacije krivičnih dela moraju biti bolje. Npr. trenutno se sankcionišu samo borbe koje se organizuju iz koristoljublja. Tužilac u tom slučaju ne mora da dokaže samo da se borba desila, već i da neko ima korist od toga. Ako policija otkrije borbu, a ne nađe novac, onda ne postoje elementi za vođenje krivičnog postupka - rekao je za Srpski telegraf Elvir Burazerović, direktor organizacije ORCA i kaže da bi pored borbi i pokušaj ubistva životinje bio češće osuđivan kada bi se tretirao kao krivično delo, što za sada nije slučaj.

Foto: Tanjug/J. MAMULA

Ministarka Nela Kuburović

Jedan od razloga neefikasnosti u procesuiranju i rešavanju slučaja koji se tiču dobrobiti životinja jeste nedovoljna koordinacija nadležnih službi.

- Druga bitna stvar je saradnja nadležnih državnih organa. Često nadležne službe, od policije, inspekcije pa sve do tužilaštva, ne koordinišu i ne razmenjuju informacije. Zbog toga ne mogu da preduzmu sve potrebne mere kako bi se obezbedili dokazi, a bez dokaza ne postoji ni postupak. Formiranje specijalnog koordinacionog tima, što je jedan od ciljeva Srpskog telegrafa i Orke, zbog toga bi bio veoma koristan - kaže Burazerović.

EDUKACIJA POLICIJE

Prikupljanje dokaza je jako bitno u postupcima koji se vode protiv monstruma, ali se često zbog njihovog nedostatka postupci odbacuju. Dokazi bi se lakše prikupljali kada bi nadležni organi bolje poznavali propise.

Foto: <a href="http://www.profimedia.rs" target="_blank">www.profimedia.rs</a>

Mučenje životinja treba da bude krivično delo

- Problem sa kojim se ORCA redovno susreće je neznanje. Kada se, recimo, desi ubistvo životinje, policija često savetuje vlasnike da sami vode životinje na obdukciju. To je apsurdno jer govorimo o delu koje se goni po službenoj dužnosti. Država je dužna da obezbedi dokaze, a ne ljudi. Tako se izbegava manipulacija, jer sudija može da odbaci slučaj, ako vlasnik sam odradi obdukciju. Sumnja se u objektivnost dokaza. Mi pretpostavljamo da je i nedostatak finansijskih sredstava problem nadležnom ministarstvu u prikupljanu dokaza. To košta, a mi ne znamo koja sredstva oni mogu da izdvoje. Možda ćemo na sastanku uspeti da dobijemo više informacija - optimističan je Burazerović i dodaje da bi rešenjem nabrojanih problema broj odbačenih postupaka bio daleko manji.

Kako bi dobili informacije o neefikasnoj primeni Zakona o dobrobiti životinja, kontaktirali smo sa Republičkim javnim tužilaštvom i Ministarstvom poljoprivrede. Do zaključenja broja stigao je odgovor iz Ministarstva poljoprivrede, koje tvrdi da veterinarska inspekcija uvek izlazi na teren i obavlja poslove u skladu sa analizom i procenom rizika. Inspekcija preduzima korektivne mere, a za učinjena kažnjiva dela podnosi prijave nadležnom prekršajnom sudu ili tužilaštvu. Odgovor tužilaštva nismo dobili.

Inače, inicijativu Srpskog telegrafa i udruženja za zaštitu životinja ORCA podržale su mnoge poznate ličnosti. 

Foto: Tanjug

Ministar Nedimović

Inicijativu Srpskog telegrafa i organizacije ORCA podržao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

- Apsolutno se slažem da kazne za zlostavljanje i napuštanje životinja trebaju da se pooštre. Postoje mnoge stvari koje se dešavaju svakodnevno, za koje smatram da treba da se povećaju kazne, kako na nivou čitavog društva, tako i na lokalu. Nehumano tretiranje životinja je ogroman problem, isto kao i ophođenje prema prirodi i infrastrukturnim objektima. Po mom mišljenju kazne za ove pojave su smešne - rekao je za Srpski telegraf ministar Branislav Nedimović.

Foto: Tanjug/M. MIRČETIĆ

Ministarka Zorana Mihajlović

Ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja Zorana Mihajlović još jedna je u nizu poznatih ličnosti i političara koje su podržale inicijativu Srpskog telegrafa i udruženja ORCA da se pooštre kazne za mučitelje nedužnih bića.

- Veliki sam ljubitelj životinja i kod kuće čuvam psa i mačku. Potpuno sam saglasna sa inicijativom Srpskog telegrafa, drugim humanističkim inicijativama i borcima za zaštitu životne sredine - kaže ministarka Mihajlović za Srpski telegraf.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Milica Đurđević

Milica Đurđević iz Srpskog sabora Zavetnici takođe je podržala napore Srpskog telegrafa da se izmeni zakon i kazne oni koji muče životinje.

- Inicijativa Srpskog telegrafa je poziv da budemo odgovorni prema onima koji su nemoćni da sebe zaštite. Briga o životinjama oplemenjuje čitavo društvo i pokazuje da postoje vrednosti koje opstaju čak i u ovom vremenu materijalizma i potrošačke svesti. Podržavam da se pronađe zakonsko rešenje u dogovoru društva i nadležnih organa - rekla je Milica Đurđević.