PITANJE ZA ZAUZETE: Da li "narcisi" ubijaju ljubav i vezu?


IZVOR: Republika - 30.12.2017 | 00:18


Narcisoidnost ima dva aspekta. I od toga zavisi da li je takav partner produktivan ili destruktivan u vezi.

Foto: pixabay.com

Narcisi vole da skupljaju svoje obožavaoce, poštovaoce na jednom mestu, da grade i brane idealnu sliku o sebi... vole sebe, iznad i pre svih. Tu nema dileme- ego im je sve o čemu brinu. 

Razmeću se na sve načine, a one koji nisu toliko "uspešni" znaju da osuđuju. 

I prema svima i u svim odnosima imaju potrebu da se osećaju superiornije. 

Postoji nekoliko tipova narcisa, ali svi oni za partnere biraju visokopozicionirane, ne obične, atraktivne osobe koje dodatno upotpuniti sliku o njima. Sve pohvale na račun partnera doživljavaju kao sopstvene lovorike. 

S druge strane imaju i jednu takoreći dobru stranu- svoje partnere tretiraju kao vredne trofeje. Pa kako je moguće da se isti tip osobe kreće u rasponu od dominatora do nekog ko toliko ceni osobu pored sebe? 

Odgovor je u tome što postoje dve vrste narcisa: oni koji se narciosoidno dive i koji pripadaju grupi narcisoidnog rivalstva. 

Foto: pixabay.com


Novo istraživanje Virdžila Cajger-Hila i Davida Tromblija, objavljenog u "Personality and Individual Differences", pokazuje kako su ova dva tipa narcisoidnosti povezane sa ljudima i njihovim partnerima.

Narcisoidno divljenje podrazumeva pokušaj da impresionirate druge i da budete jedinstveni i može da dovede do društvenih uspeha. Narcisoidno rivalstvo podrazumeva devalvaciju drugih ljudi i pokušaj da budete superiorniji od njih, što može dovesti do agresivnog ponašanja koje stvara socijalne poteškoće. 

Narcisoidno divljenje podrazumijeva vuču sebe unapređenjem, dok rivalstvo podrazumijeva vuču sebe stavljajući druge dole.