OVAJ RECEPT ZA BAKLAVU SVIMA USPEVA IZ PRVE: Toliko je SOČNA i UKUSNA da će vam svi tražiti još!


IZVOR: M.O. - 25.04.2024 | 19:00


Jednostavan recept koji će svakome uspeti.

Foto: Shutterstock
OVAJ RECEPT ZA BAKLAVU SVIMA USPEVA IZ PRVE: Toliko je SOČNA i UKUSNA da će vam svi tražiti još!

Ako ste oduvek želeli da napravite baklavu, ali vam se činilo komplikovano, ne brinite! Sledeći recept će vam omogućiti da napravite savršenu baklavu iz prvog pokušaja, bez puno muke. Ovaj omiljeni kolač možete pripremiti za različite prilike, a uz dodatak sirupa ili agde, biće još ukusniji.

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 1,5 šolje sirovih pistaća
  • 226 g putera
  • 60 ml ulja

Foto: YouTube/Arijeva kuhinja

Baklava je mnogima omiljena, prosto se pravi iako deluje komplikovano

Za sirup:

  • 2 šolje vode,
  • 2 šolje šećera,
  • 1 kriška limuna,
  • prstohvat soli


Priprema:

Pravljenje sirupa:

Prvo skuvajte sirup tako što ćete pomešati sve sastojke. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte još 12-15 minuta. Nakon toga, ohladite sirup na sobnoj temperaturi.

Priprema kora:

U malom tiganju istopite puter na niskoj temperaturi i dodajte ulje. Uzmite zemljanu posudu i isecite listove kora po njoj, a zatim je nauljite smesom od putera i ulja. Polovinu listova stavite u tepsiju i svaki premažite smesom od putera. Preko stavite sirove pistaće i nastavite da ređate kore. Obavezno svaku premažite uljem i puterom. Isecite je na dijamante i pecite 35-40 minuta.

Kada je baklava gotova, vruću je prelijte sa ohlađenim sirupom kako bi upila sve ukuse i mirise.

Ovaj jednostavan recept omogućiće vam da napravite ukusnu baklavu kod kuće, bez stresa i komplikacija. Uživajte u pripremi i deljenju ovog omiljenog poslastičarskog remek dela sa svojim najdražima!

BONUS VIDEO: