POSNA SALATA SA TUNJEVINOM I KROMPIROM: Jedan SASTOJAK će dati poseban ukus, JEFTIN ručak koji će cela porodica obožavati!


IZVOR: M.O. - 06.01.2024 | 14:30


Sa ovom salatom nećete pogrešiti!

Foto: youtube/printscreen/Kuhinja Sunčane Staze
POSNA SALATA SA TUNJEVINOM I KROMPIROM: Jedan SASTOJAK će dati poseban ukus, JEFTIN ručak koji će cela porodica obožavati!
Badnji dan, koji tradicionalno pada 6. januara, označava završetak Božićnog posta u pravoslavnom kalendaru.
 
Ovaj dan, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića, često postavlja pitanje vernicima o vrsti hrane koja je dozvoljena tokom posta. Ove godine, kako Badnji dan pada u subotu, postavlja se pitanje da li se na ovaj dan može konzumirati riba, budući da je tokom Božićnog posta vikendom dozvoljena konzumacija ribe.

Foto: youtube/printscreen/Kuhinja Sunčane Staze

U ovu salatu možete ubaciti povrće koje god želite

 

Jedan od tradicionalnih obroka koji se često priprema za Badnji dan jeste krompir salata sa tunjevinom. Ovaj lagani, ali ukusni obrok čini se idealnim izborom za dan kada vernici praktikuju post. Krompir, bogat skrobom, pruža energiju, dok tunjevina dodaje visokokvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline. Najbolje od svega je što ovo možete i za večeru da spremite jer se veoma lako vari. 

RECEPT ZA KROMPIR SALATU

Sastojci:

  • 1 kg krompira
  • 2 konzerve tunjevine
  • crne masline bez koštica
  • 2 mlada luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 limun
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • so, biber
  • nekoliko grančica svežeg peršuna i mirođije

Priprema:

Operite krompir pa ga kuvajte sve sa korom oko 30 minuta ili dok ne omekša. Kad je krompir kuvan, isperite ga u hladnoj vodi pa prelijte limunovim sokom, pustite da se malo ohladi kako bi se lakše gulio i sekao pa ga ogulite i iseckajte na krugove jednake debljine.

Luk iseckajte, dodajte ga krompiru i pažljivo promešajte. Pomešajte ulje, senf, seckan peršun i mirođiju, so i biber i sve izmešajte. Pomešajte preko krompira, dodajte tunjevinu i masline i promešajte.
 

BONUS VIDEO: