DA BI PAPRIKAŠ BIO GUST OBAVEZNO DODAJTE OVAJ SASTOJAK: Tako nikada neće biti BLJUTAV, ukus kao u najboljoj kafani!


IZVOR: N.J. - 10.11.2023 | 09:30


U jelo sipajte dva sastojka.

Foto: youtube/printscreen/Szoky konyhája
DA BI PAPRIKAŠ BIO GUST OBAVEZNO DODAJTE OVAJ SASTOJAK: Tako nikada neće biti BLJUTAV, ukus kao u najboljoj kafani!

Paprikaš je jelo od mesa i krompira. Sočno je i preukusno, a dolazi nam pravo iz Mađarske. Da biste napravili odlično jelo, potrebno je da imate na umu dva sastojka koja će paprikaš izuzetno obogatiti.

Sastojci:

  • Četiri parčeta pilećih grudi bez kostiju i kože
  • 150 grama dimljene suve slanine
  • tri kašike ulja
  • 10 do 12 velikih ljutih paprika ( banana peppers )
  • jedna velika glavica crnog luka
  • dve glavice belog luka
  • jedna velika šargarepa
  • pet srednjih krompira
  • jedna konzerva od 800 ml seckanog paradajza
  • po ukusu suvog začina
  • nekoliko grančica majčine dušice
  • tri kašike ljutkastog ajvara
  • na vrh noža ljuta mlevena paprika
  • 150 ml suvog belog vina
  • seckanog peršuna
  • sveže samleveni biber
  • jedna kašičica mlevene dimljene crvene paprike
  • kukuruzni skrob dve kašike
  • pavlaka za kuvanje 140 ml

Da bi ukus bio bolji potrebno je da dodate pavlaku za kuvanje i kukuruzni skrob.

Foto: YouTube/Printscreen

Recept za paprikaš

Priprema:

Pileće grudi oprati i iseći na veće kockice i marinirati ih sa vegetinim miksom za piletinu ili koji god suvi začin vi koristite i ostaviti sa strane dok pripremate svo ostalo povrće.

U dublju šerpu staviti ulje, dodati dimljenu suvu slaninu isečenu na kocke i piletinu i pržiti da porumeni sa svih strana a slanina otpusti mast. Izvaditi meso u šerpicu, poklopiti i ostaviti sa strane.

Dodajte sitno iseckani luk, krompir, beli luk i sitno iseckanu šargarepu i papriku, (sve pre toga oprati i očistiti).

Smanjite malo temperaturu na osrednju i pržiti sve zajedno, povremeno promešajte, oko desetak minuta, dok paprika i luk ne počnu da mekšaju.

Vratiti piletinu i slaninu u šerpu, zajedno sa sokovima koje je otpustila, dodati grančice majčine dušice, belo vino, suve začine koje koristite, mlevenu dimljenu papriku, ajvar, ljutu mlevenu papriku, sveže mleveni biber i dinstati sve zajedno nekoliko minuta i na kraju dodati paradajz.

Poklopiti i dinstati na tihoj temperaturi oko 45 minuta. Oko 20 minuta pred kraj dodajte pomešanu pavlaku za kuvanje i kukuruzni skrob.

Na kraju probati začine i dodati šta fali po vašem ukusu, izvaditi grančice majčine dušice i posuti sa seckanim peršunom.

BONUS VIDEO: