RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA: Hrskave i lisnate, vraćaju u DETINJSTVO i daju energiju!


IZVOR: Republika - 03.11.2023 | 07:30


Naše bake su znale tajnu najukusnijeg peciva, a mi vam je prenosimo.

Foto: Shutterstock
RECEPT ZA POGAČICE SA ČVARCIMA: Hrskave i lisnate, vraćaju u DETINJSTVO i daju energiju!

Od novembra do aprila na trpezama u kućama širom Srbije pogačice sa čvarcima nekad su bile obavezne makar dva puta mesečno. Ovo ukusno i kalorično pecivo naše bake najčešće su posluživale za doručak ili večeru, uz čašu jogurta ili kiselog mleka.

Ukoliko ste se uželeli ukusa i mirisa bakine kuhinje, napravite pogačice sa čvarcima po starinskom receptu i obradujte ukućane.

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca
  • supena kašika šećera
  • 500 ml mleka
  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 350 g čvaraka
  • 50 g susama
  • supena kašika soli

Priprema:

Zagrejte mleko tako da bude mlako, pa skinite posudu sa ringle, dodajte izmrvljen kvasac, šećer i malo brašna. Sve razmutite i ostavite pet minuta da kvasac zapeni.

U veću činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, malo soli i zamesite testo.

Čvarke sameljite na mašini za meso, dodajte im jaje i malo soli, pa sve sjedinite.

Testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom u pravougaoni oblik, pa ga premažite trećinom nadeva od samlevenih čvaraka, preklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom ga premažite drugom trećinom samlevenih čvaraka i opet preklopite, pa ostavite da narasta još desetak minuta.

Kad treći put premažete testo samlevenim čvarcima, poklopite ga, isecite na kocke ili modlom za krofne vadite pogačice, pa svaku premažite umućenim jajetom, pospite susamom i ređajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

BONUS VIDEO: